Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Mendoza

Mendoza

Mendoza ligger mycket vackert vid foten av bergskedjan Anderna, som med Amerikas högsta berg Aconcagua i synfältet, utgör en dramatisk inramning till regionen. Här är vinodling den viktigaste sysselsättningen och Mendoza fungerar som motor i hela den argentinska vinindustrin och levererar inte minst röda viner i världsklass.

Geografi
Mendoza ligger i västra Argentina, i skuggan av Anderna och bara en bergskam från Santiago i Chile. Det är Argentinas i särklass viktigaste provins både kvalitativt och kvantitativt, med ca 80% av landets vinproduktion.

Tomero Malbec
Klassisk Malbec från Mendoza

Historia
Den första dokumenterade vingården anlades 1557, och staden Mendoza grundades 1561. Efter självständigheten 1816 kom många immigranter från Italien, Spanien och Frankrike. En av dessa var Miguel Pouget som bildade Argentinas första jordbruksskola i Mendoza 1853. Det var också han som introducerade den franska druvsorten Malbec som nu är regionens stora druva. I slutet av 1800-talet stod järnvägen mellan Mendoza och Buenos Aires färdig vilket öppnade upp en stor marknad för Mendozas viner.

Klimat och jordmån
Generellt är klimatet kontinentalt med klara årstidsskillnader med varma somrar och kalla vintrar som tillåter vinstockarna att "vila". Vinodlingen sker oftast på hög höjd, i medeltal över 900 möh, i vida dalar och på lätt sluttande platåer. Med ca 320 soldagar per år och begränsat med nederbörd är bevattningssystem ett måste för vinodlingen. Det lilla regn som faller kommer mestadels under sommaren, så bevattningen säkras istället av den smältande snön från Anderna. Jordmånen är i huvudsak alluvial sandjord med inslag av lera.

Viktiga appellationer
Mendoza är den enda regionen i Argentina med ett formellt appellationssystem, och distrikten San Rafael och Luján de Cuyo har DOC-status. Förutom de redan nämnda är Maipú, Tupungato och Valle de Uco de mest erkända ursprungen.