Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Mclaren vale

McLaren Vale

Ett av Australiens äldsta och mest kända vinområden med ett härligt Medelhavsklimat som producerar generösa röda viner av Shiraz och Grenache. Det är en dynamisk region som också går i bräschen för ekologisk odling och experimenterande med nya druvsorter.

McLaren Vales vinhistoria

Här har odlats vin sedan början av 1800-talet. Den dåvarande kolonin South Australia grundades och redan två år senare, 1838, etablerades de första vingårdarna i McLaren Vale, av bland andra John Reynell (Château Reynella) och Thomas Hardy. Vinodling fick länge stå tillbaka för andra grödor och då speciellt vete. Med tiden utarmades jordarna och snart var det vin som gällde. Redan 1903 så tillverkade 19 vinanläggningar över 3 miljoner liter vin. På 1960- och 70-talen så var det här småproducenternas region och ett tag fanns här fler småproducenter än någon annanstans i Australien. Regionen fick sin GI 1997.

Utvalda viner från McLaren Vale
Biodynamisk
Ekologisk
Gemtree WinesGemtree Organic Shiraz
australia
139 Sek
Hållbar
Ekologisk
Gemtree WinesErnest Allan Shiraz
australia
299 Sek

Geografi

Vindistriktet McLaren Vale ligger i delstaten South Australia, ca 35 kilometer söder om huvudstaden Adelaide. Det är ett triangelformat område som avgränsas av Adelaide i norr, bergskedjan Mt Lofty Ranges i öster och söder samt havsbukten St Vincent i väster. Det är en av de viktigaste och mest välkända regionerna i Australien där 190 producenter brukar cirka 7300 hektar vinodlingar.

Klimat och jordmån

Stora delar av delstaten South Australia har ett torrt och varmt klimat som i vissa delar kan beskrivas som halvöken. Den södra delen av delstaten där vingårdarna är belägna har dock ett medelhavsklimat med fyra tydliga årstider. Det råder ganska stora skillnader i mikroklimat över regionen, bland annat beroende på närheten till havet som har en kylande effekt. Den största utmaningen för vinodlarna är bristen på nederbörd och idag är allt vatten som används vid konstbevattning återvunnet.

McLaren Vale är ett av världens geologiskt varierade områden, men jordmånen brukar beskrivas som ”loam” vilket är en blandning av silt, lera och sand. Inom det begreppet ryms stora dock stora variationer.

Druvor som trivs här

Det mesta vinet som görs är rött (närmare 80%) och den klart dominerande druvan är Shiraz med hela 54% av druvproduktionen. Andra viktiga blå druvor är Cabernet Sauvignon, Grenache, och Merlot när det gäller röda viner, medan Chardonnay, Semillon och Sauvignon Blanc dominerar när det gäller vita. Man är mest känd för sina Shiraz- och Grenache-viner, som inte sällan blandas med Mourvèdre i de s.k. GSM.

På grund av det allt varmare klimatet så ökar odlingarna av andra sydeuropeiska druvor som trivs i det medelhavsliknande klimatet som t.ex. Fiano, Vermentino, Sangiovese och Tempranillo.