Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Maipo i Chile

Maipo

Chiles äldsta vindistrikt som fått sitt namn efter floden Maipo, har vingårdar som blickar ut över huvudstaden Santiago. Få områden i Nya Världen har en lika lång och betydelsefull historia som Maipo. Här är Cabernet Sauvignon kung, och inte för inte kallas regionen för
”the Bordeaux of South America”.

Haras de Pirque - Hussonet
Ursprungstypisk Cabernet Sauvignon från Maipodalen.
Hållbar
Ekologisk
Haras de Pirque / Antinori ChileHussonet Cabernet Sauvignon Gran Reserva
119 Sek

Geografi
Distriktet ligger direkt söder om huvudstaden Santiago, och avgränsas av berg i öster och väster och grannregionen Rapel i söder. Det är den dominerande regionen i landet och centrum för de stora vinfirmorna. Här görs många av Chiles bästa röda viner.

Historia
Några år efter grundläggandet av Santiago, planterades de första vingårdarna I Maipodalen i mitten av 1500-talet. De franska druvsorter som området är känt för idag introduceras dock senare. Efter att landet fått sin frihet från Spanien 1818 så växte det fram en rik överklass som gjorts sig förmögenheter främst genom gruvnäringen, och Santiago de Chile blev i mitten på 1800-talet Sydamerikas kulturella och finansiella centrum. Denna överklass älskade den europeiska kulturen i allmänhet och den franska i synnerhet, inte minst vinerna. Därför importerades franska vinmakare och franska druvsorter och stora vinodlingar planterades i Maipo i närheten av huvudstaden för att tillgodose vintörsten.

Klimat och jordmån
Maipo har ett varmt och torrt klimat. Dalgången ligger i regnskugga bakom bergskedjan som går längs kusten och den årliga nederbörden är bara ca 500 mm och faller under vinterperioden. Konstbevattning med vatten från floden Maipo är en nödvändighet. Dagarna kan vara mycket varma men på kvällarna sjunker kylig luft nerför Anderna och sänker temperaturen. Det gör att växtsäsongen blir lång och druvorna utvecklar mycket aromer och en frisk syra.

Druvor
Den överlägset mest odlade druvan är Cabernet Sauvignon med ungefär hälften av arealen, följt av Merlot, Carmenère och de övriga Bordeauxdruvorna. Här görs vita viner av Chardonnay, Sauvignon Blanc och Semillon.