Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Alsace

Alsace

Enkelt uttryckt så är Alsace en fransk vinregion med tysk historia. Det är mycket uppskattad region som kombinerar fransk charm med tysk ordning och de vita vinerna härifrån har en omisskännlig stil som tillhör de bästa i världen.

Alsaces vinhistoria

Alsace har förmodligen alltid varit ett omstritt landområde som bollats mellan franker och germaner i otaliga krig. Romarna, och kanske även kelterna, bedrev vinodling här, men efter Romarrikets fall var det munkordnarna som hade störst inflytande över vinodlingarna. På 800-talet bedrevs vinodling på hela 160 orter och redan på 1500-talet hade Alsace ett appellationssystem för att säkerställa vinernas kvalitet och ursprung. Alsace tillhörde Tyskland under totalt 700 år, och trots att regionen återgick till Frankrike efter första världskrigets slut präglas vinproduktionen fortfarande av tyska traditioner.

Utvalda viner från Alsace

Server Render

Geografi, jormån & klimat

Alsace ligger på den franska sidan av övre Rhendalen och sträcker sig ca 11 mil mellan floden och bergskedjan Vogeserna. Den cirka 15 000 hektar stora odlingsarealen bildar ett smalt och på de flesta håll högst två kilometer brett band som följer floden från Strasbourg i norr till Mulhouse i söder.

Bergskedjan Vogeserna, som når upp till 1 400 meter, bildar ett effektivt storm- och regnskydd mot Atlantens fuktiga västvindar. De 500–700 mm regn som ändå lyckas sega sig över höjderna är en idealisk mängd för att bevattna vingårdarna på bergskedjans östsluttningar. Trots sitt nordliga läge är Alsace ett av Frankrikes soligaste och torraste vindistrikt. De flera miljoner år gamla Vogeserna bildade en gång ett kompakt bergsblock med Schwarzwald på den tyska sidan, men rämnade med tiden och släppte fram Rhenfloden i sprickan. Därför är jordmånen rik på en mängd olika bergarter och jordmånstyper. Vingårdarna präglas på många håll av granit men här förekommer också vulkansten, skiffer, kalk, musselkalk, lerjord, lössjord, kisel och sand i de mest skilda kombinationer.

Viktiga appellationer

Appellationssystemet i Alsace är förvånansvärt enkelt ur ett franskt perspektiv, och på tyskt manér sätter man dessutom ut druvsorten på etiketten. De flesta vinerna betecknas enbart som AOC Alsace, men på toppen finns 51 stycken vingårdar som identifieras som Grand Cru, och där regionens bästa viner. framställs i de 51 Grand Cru-lägena.

Skördeuttaget för AOC Alsace Grand Cru är begränsat till max 55 hektoliter per hektar och vinerna får endast göras på druvorna Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris eller Muscat.

Druvorna som trivs i Alsace

Alsace är ett utpräglat vitvinsområde (90% av produktionen) och fyra stycken druvsorter har en särställning och betecknas som ”nobla”. Det är endast dessa fyra druvor som får ingå i Grand Cru-viner. Riesling är den viktigaste druvsorterna i Alsace vid sidan av de kryddigare Gewurztraminer och Pinot Gris. Den fjärde nobla druvan är Muscat. Andra tillåtna druvor som odlas är Pinot Blanc som oftast odlas tillsammans med Auxerrois, samt Sylvaner. Pinot Noir är den enda blå druvan som odlas i regionen.

Mer vinspiration

Server Render