Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux är Frankrikes och världens största vinregion, och för många även det främsta. Området är i första hand känt för sina slottsviner och de söta vinerna i Sauternes. Dessa står dock för en liten andel av produktionen, och majoriteten av vinerna inte som "fine wine". Här finns mycket gott att upptäcka!

Geografi
Bordeaux ligger i departementet Gironde vid Atlantkusten i sydvästra Frankrike. Stora delar av vinodlingarna ligger runt 45:e breddgraden – mitt emellan ekvatorn och Nordpolen. Genom området rinner floderna Garonne och Dordogne och mynnar ut i havsviken Gironde som delar in Bordeaux i den högra respektive vänstra stranden. Staden Bordeaux är regionens administrativa centrum och enligt många vinvärldens huvudstad,

Historia
Romarna var de första att plantera vindruvor och gav platsen namnet Burdigala. Genom Eleonora av Akvitaniens giftermål med kung Henrik II av England, blev hela regionen engelsk 1152 till 1453. Bordeaux utvecklades till en viktig handelsplats. I och med att 100-åriga kriget tog det engelska "herraväldet" slut, men handeln med England fortsatte dock att blomstra. Under 1600-talet så var det istället Holland som dominerade vinhandeln. Médoc-halvön var vid denna tid ett träskland men kunde dikas ut tack vare holländsk kanalexpertis, och större vingårdar kunde då anläggas. Inför värdsutställningen i Paris år klassades de främsta vinerna i och som grund för bedömningen hade man priset på vinerna vid den tidpunkten. Denna klassificering har stor betydelse ända in i våra dagar.

Utvalda viner från Bordeaux
Hållbar
Château PuybarbeChâteau Puybarbe
France
289 Sek

Klimat och jordmån
Klimatet präglas i hög grad av Atlanten, golfströmmen och floderna, och är tempererat maritimt med milda vintrar och långa varma somrar. Luftfuktigheten är hög och tidvis är nederbörden riklig. Skogar längs kusten skyddar regionen mot västliga vindar och regn från Atlanten. Två stora floder, Garonne och Dordogne, delar in regionen i tre separata delar, och bidrar till att minska risken för vårfrost och skapar förutsättningar för utvecklingen av ädelrötan botrytis.

Klimatet i Bordeaux är nyckfullt och vinodlarna behöver olika druvsorter för att gardera sig mot skördar som slår fel. I de västra delarna är jordarna torrare med sand och grus, vilket skapar väldigt goda förutsättningar för Cabernet Sauvignon. I östra Bordeaux dominerar kallare lerjordar som bevarar fukt och här trivs Merlotdruvan.

Viktiga appellationer
På den vänstra stranden ligger Médoc med kommunerna Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien och Margaux där de flesta klassificerade slotten ligger. Sydväst om staden Bordeaux hittar vi Graves och Pessac-Léognan, och ytterligare en bit söderut Sauternes som är känt för sina söta ädelrötade viner. På den högra stranden i närheten av Libourne hittar vi de likaledes berömda Saint-Emilion och Pomerol. Det finns också ett antal ”mindre” appellationer som ökar i betydelse som t.ex. Blaye, Bourg, Cadillac och Fronsac.

Druvor
Ett tjugotal druvor har godkänts av appellationen, men 8 av dem dominerar totalt. För de röda vinerna är det två druvsorter som utgör basen; Cabernet Sauvignon som främst odlas i Médoc och Graves, och Merlot som blir bäst i Saint-Emilion och Pomerol. Dessa kompletteras av Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot.
Sémillon används för torra vita viner men är mest känd för att angripas av ädelröta vilket ger fantastiska söta viner från t.ex Sauternes. Den andra stora druvan för vitt vin är den aromatiska Sauvignon Blanc. Även Muscadelle förekommer i blandningar.