Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Côtes de Provence

Provence

Provence definieras av somliga som hela franska sydkusten, av andra kort och gott som Rivieran. Vinproduktionen här domineras stort av rosévin, som idag inte bara konsumeras av Rivierans turister, utan också når våra breddgrader. Magra jordar i kombination med många soltimmar och milda höstar ger de blekrosa vinerna som blivit en symbol för hela landskapet.

Historia i Provence

Provence är faktiskt Frankrikes äldsta vinproducerande region, och har anor ända från antiken, då grekerna anlade kolonin Massalia vid nuvarande Marseille. De startade den vinodling utmed kusten som romarna sedan tog över. Efter vinlusens härjningar under andra hälften av 1800-talet som slog nästan ut hela vinnäringen, fick den god hjälp att återhämta sig tack vare järnvägen som byggdes, först till Paris och vidare norrut. Turismen tog fart efter andra världskriget, och medförde ett uppsving för områdets karaktäristiska roséviner. Sedan 1970-talet har regionen utvecklats mot kvalitet i stället för kvantitet och flera områden har på senare år fått AC-status. Côtes de Provence upphöjdes till AOC-status 1977.

Utvalda roséviner från Provence

Server Render

Geografi

Provence sträcker sig från Rhônes mynning och nationalparken Camargue, förbi Marseille och Cannes, fram till Italiens gräns. Côtes de Provence är den största av appellationerna och står för nästan 75 procent av all vinproduktion i regionen. Den större delen av appellationen ligger öster om Toulon med mindre enklaver mellan Toulon och Marseille. Vinodlingarna täcker hela 20 000 hektar, och här produceras främst roséviner.

Klimat och jordmån

Provence har ett utpräglat Medelhavsklimat. Våren kommer tidigt, somrarna är varma och torra, höstarna är långa och soliga och vintrarna milda. Druvorna i Provence får njuta av 3000 soltimmar jämfört med de 1200 som krävs för att de ska mogna. Våldsamma stormar och skyfall är vanliga, men som tur är så brukar de infalla efter skördeperioden. Den nordliga mistralvinden spelar här en stor roll för vinodlingen. Den kyler ner druvorna när det blir för varmt och torkar dem snabbt efter regnväder och skyddar därför druvorna från mögel- och svampangrepp. Men å andra sidan kan den starka vinden skada oskyddade vinstockar, så därför är vinraderna ofta planterade i nord-sydlig riktning och många av de bästa odlingslägena återfinns på sydsluttningar, väl skyddade från vinden.
Regionen är generellt svårbrukad med många berg och magra jordar. Det är stora varitioner i jordmån, men generellt så hittar man kalksten, skiffer och kvarts närmare kusten och en stenigare jord med inslag av lera i inlandet.

Druvorna som trivs här

De vanligaste druvsorterna är i stort sett desamma som i andra delar av södra Frankrike. Bland de blå märks främst cinsault och grenache som är viktigast vid framställningen av rosévinerna. Carignan är på tillbakagång, medan Mourvèdre, Syrah och Cabernet Sauvignon får allt större betydelse. Counoise och Tibouren kan också förekomma. Clairette, Bourboulenc och Grenache Blanc hör till de vanligaste gröna sorterna. Sauvignon Blanc är på frammarsch, liksom den lokala druvsorten Rolle.

Mer vinspiration

Server Render