Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Barolo

Barolo & Barbaresco är två kommuner i det böljande landskapet Langhe som båda gör eftertraktade viner av druvan Nebbiolo, med många likheter men också tydliga skillnader. Generellt menar många att en Barbaresco är lite mer feminin och lätt i sin stil i jämförelse med en Barolo som oftast är mörkare i färgen och har en mer kraftfull struktur. Förr i tiden brukade det sägas att barolo var kungarnas vin och barbaresco drottningarnas.

Geografi

Barolo och Barbaresco ligger inom det större området Langhe med Alba som huvudort, en dryg timmes bilresa sydost från Torino. Det skiljer endast 3 kilometer mellan de två områdena. Barolo ligger ca 1 mil syd-sydväst om Alba. Området har utökats under åren, men knappt 90% tillverkas ännu i de fem ursprungliga byarna Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba and Monforte d'Alba. Barbaresco är ett litet oansenligt samhälle öster om Alba på vägen mot Asti. Det klassificerade vinområdet ligger som en halvmåne med de mindre byarna Neive och Treiso på var sida om staden Barbaresco.

Regionens historia

Historien kring Barolo tog fart ungefär femtio år innan Barbaresco. Någonstans under 1850-talet fick områdets bästa viner sitt namn efter adelskvinnan Marchesa di Barolo. Att Barolo har blivit mer känt har flera orsaker. Området är tre gånger så stort som Barbaresco med en större andel stora producenter, ofta adelsfamiljer, som har marknadsfört sina viner sedan 1800-talet. Barbarescos identitet tog inte form förrän efter andra världskriget och detta tack vare det lokala kooperativet som än idag håller hög klass. Båda blev DOC 1966, och upphöjdes till DOCG 1980.

”Barolo är för läkare och jurister. Men barbaresco, det är för älskare” - Gaia Gaja, en av de ledande odlarna i området.

Aktuella viner från Barolo & Barbaresco
Hållbar
PrunottoPrunotto Barbaresco
Italy
299 Sek
Nyhet
PrunottoPrunotto Occhetti Langhe Nebbiolo
Italy
239 Sek

Klimat och jordmån

Klimatet är bistert under vintern med snö och minusgrader men området ligger skyddat med Alperna i norr mot kalla nordliga vindar och ett bergsområde i söder som buffert mot Medelhavets fukt och värme. Klimatet kännetecknas av långa, ljumma höstar. De viktigaste skillnaderna beror på geologiska kvaliteter: medan jordmånen i Barolo är rik på lera, så har Barbarescos jordmån en högre andel sand och mer näringsämnen, vilket leder till ett fruktigare och mindre tungt vin. Det är inte ovanligt att vissa vingårdar skördas så sent som i november.

Klassificering & appellation

Barolo omfattar 1928 hektar och är mer än 3 gånger så stort som Barbaresco med 578 hektar. Här finns inget cru-system av fransk modell men en tradition att skriva ut namnet på vingården. För drygt 10 år sedan katalogiserades vingårdarna i ett system som kallas MeGA, vilket ger rätten att skriva ut namnet på etiketten. Barolo har 181 olika MeGA och Barbaresco 66. En Barolo måste lagras minst 38 månader , varav minst 18 månader på fat. En Riserva måste lagras minst 62 månader. Motsvarande för Barbaresco är 26 månader varav 9 på fat, och minst 50 månader för Riserva.

Druvor

I båda ursprungen är det Nebbiolo som gäller till 100%. Det är en inhemsk druvsort, bevisligen belagd i skrift från början av 1300-talet. Druvan trivs bäst på kalkrik märgel, som i Barolos berömda vita jord, terra bianca, och i Barbarescos vingårdar på sluttningarna ner mot floden Tanaro. Här uppträder också de höstdimmor som tros ha gett druvan sitt namn (nebbia = dimma).

Mer vinspiration

Server Render