Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
toscana

Toscana

Det har beskrivits som vinregionernas vinregion och står som en symbol för ”la dolce vita” och Italien. En underbar blandning av en rik historia, kultur, god mat, utmärkta viner och vackra landskap med vinstockar, olivträd och cypresser. De mest kända vinerna från Toscana tillhör de mest eftertraktade i hela världen.

Geografi
Toscana ligger i centrala Italien med en kust mot Tyrrenska havet och Liguriska havet och gränsar till Ligurien och Emilia-Romagna i norr, Umbrien och Marche i öster och Lazio i söder. Huvudorten är renässansstaden Florens.

Historia
Italien som enad nation är en modern företeelse och Toscana har historiskt varit uppdelat i många mindre furstendömen. Många folkslag har haft inflytande politiskt och kulturellt och det är svårt att göra den rika historien rättvisa i en kort sammanfattning. Vinet har funnits i Toscana i ca 3000 år, och de äldsta säkerställda spåren är från 500-talet f.Kr. De kulturellt högtstående etruskerna praktiserade vinodling och tämjde de vildväxande vinstockarna. Romarna utvecklade både vinodling och vintillverkning ytterligare, med förståelse för olika lägen och årgångar och ersatte de "grekiska" amfororna med träfat.

Efter romarrikets fall följde år av kaos innan kyrkan och adeln stärkte sin makt genom jordägande, och har därmed spelat störst roll när det gäller utvecklingen av vinnäringen. Toscana enades under 1400-talet av Medici-klanen, och de första vinlagarna kom till stånd på tidigt 1700-tal tack vare storhertigen Cosimo III som både definierade olika distrikt och hur handeln skulle gå till.

Urval av viner från Toscana

Server Render

Klimat och jordmån
Toscanas klimat är mycket varierat och bestäms både av breddgraden och närheten till havet i väster och bergskedjan Appenninerna i öster. Ute vid kusten så råder utpräglat medehavsklimat med milda vintrar och varmare somrar. Längre in i landet så råder mer inlandsklimat med kallare vintrar, och frost på vårkanten är inte ovanligt. Somrarna och höstarna är varma, men tempereras av bergsvinden Tramontana.

Topografiskt så består hela 2/3 av Toscanas yta av kullar, småberg, och sluttningar, och därav följer att jordmånen är väldigt varierad. Man brukar ändå framhålla de två jordmånstyperna Galestro, en mager skifferhaltig jord bestående av sand, grus och lera och kalkstensjorden Alberese som de främsta.

Viktiga appellationer
Toscana är ett av Italiens ledande vinområden, och här hittar du sju stycken områden med DOCG-status, dvs den högsta klassificeringen enligt den italienska vinlagen. Sex av dessa är för röda viner som alla baseras på Sangiovese; Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano och Morellino di Scansano. Den enda vita DOCG är Vernaccia di San Gimignano. Utöver detta finns det drygt 30 olika DOC-områden. Ett av de viktigaste är Bolgheri, där ett antal ”rebelliska” vinproducenter utvecklade de högklassiga viner som kom att kallas ”super-Tuscans”, baserade på druvor som cabernet sauvignon/franc, merlot och syrah istället för sangiovese.

Druvor
Den främst odlade druvan i Toscana och för övrigt i hela Italien är Sangiovese, som också är känd under synonymer som sangioveto, brunello, prugnolo gentile och morellino.

Andra viktiga lokala druvor Canaiolo Nero och Colorino. Här odlas även de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. De mest odlade vitvinsdruvorna är Chardonnay, Malvasia, Moscato, Trebbiano, Vermentino och Vernaccia.