Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Douro-dalen

Douro

När floden Duero forsar över gränsen från Spanien byter den namn till Douro och ger då namn åt Portugals mest kända och vackraste vinregion. Historiskt är det mest känt för portvinet, men härifrån kan du också hitta bordsviner av utmärkt kvalitet.

Historia
Det finns arkeologiska fynd som visar på att vintillverkning förekom redan på 200-talet. Under medeltiden hade Cistercienserorden flera kloster i området, och stort inflytande över vintillverkningen. På 1600-talet utvidgades regionens vingårdar och det tidigaste omnämnandet av ”portvin” är från 1675. Efter Methuenfördraget mellan Portugal och England 1703, etablerades många brittiska vinhus i Porto och portvinet blev regionens främsta produkt, och ekonomiskt betydelsefullt för hela Portugal. En kunglig stadga år 1756 slog fast produktionsområdet för portvinet, och skapade därigenom den första formellt avgränsade vinregionen. De flesta portvinshusen var ointresserade av vanligt vin under lång tid och det första ambitiösa rödvinet producerades så sent som 1952. Ett fåtal uppföljare fanns, men det var inte förrän på 1990-talet som ett större antal viner kom ut på marknaden. En bidragande faktor var Portugals inträde i EU 1986, som innebar att portvinshusens monopol avskaffades, och därigenom beredde vägen för flera producenter att buteljera sina egna viner.

Geografi
Floden Douro (Duero i Spanien) börjar nära Rioja på spanska högslätten skär ner i en klyfta, precis innan gränsen till Portugal, och bildar den spektakulära Dourodalen. Av de 20 milen som Dourofloden rinner genom Portugal så är det de första 10 som i princip motsvarar vindistriktet Douro. Landskapet som fick världsarvsstatus 2001, domineras av terrasserade vinodlingar på de branta sluttningarna och räknas som ett av världens vackraste vinområden.

Utvalda viner från Douro-dalen

Server Render

Klimat och jordmån
Här råder inlandsklimat med höga dagstemperaturer och väldigt lite nederbörd på sommaren. Det är mycket varmt i de övre, östliga delarna av dalen och klimatet blir successivt mildare och fuktigare längre ner mot havet. Staden Oporto vid flodmynningen har ett idealiskt fuktigt atlantklimat för lagring av portvinerna. Jordmånen domineras av skiffer, som passar för portvinsproduktion, och granitjord som lämpar sig för bäst för bordsvinerna.

Druvor
Historiskt har vinodlingar med blandade sorter, s.k. ”field blends” varit normen utan större fokus på vilka druvsorter som odlades. En pionjärinsats gjordes på 1970-talet som identifierade Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Cão och Tinta Barroca som de främsta blå druvsorterna. Kartläggningen la grunden för skapandet av bordsviner och har även lett till ett större intresse för vilka druvsorter som passar i Portvinet. De viktigaste gröna druvorna är t.ex. Gouveio, Malvasia Fina och Viosinho. Field blends lever kvar, men de flesta fokuserar numer på ett begränsat antal sorter.

Kuriosa
Uppfinningen av portvinet kan härledas till en vinhandlare i Liverpool, som 1678 skickade sin son till Portugal för att leta efter lämpliga viner att importera. I ett kloster, högt uppe i bergen ovanför Douro, så lärde han sig att tillsätta Brandy under, snarare än efter, jäsningen och dödade på så sätt den aktiva jästen. Resultatet blev ett sött alkoholstarkt vin som inte riskerade att oxidera under den långa sjöfärden.