Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Sherryregionen jerez

Jerez

Jerez är hem för Spaniens mest kända starkvin – sherry, som är en anglificering av stadens namn. Det är en av vinvärldens mest fantastiska, och samtidigt, underskattade drycker. Här finns stilar för hela måltiden från den knastertorra Manzanillan till det söta Pedro Ximenez.

Geografi
Jerez är en stad och vinområde i sydvästra Andalusien nära Atlantkusten. Vinerierna hittar vi främst i städerna Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria och Sanlucar de Barrameda, och de tre städerna utgör också hörnen i den triangel som avgränsar vinområdet.

Sherry från Jerez

Server Render

Historia
Ända sedan fenicierna planterade rankor i Jerez för 3 000 år har det exporterats vin härifrån till både greker, romare och kartager. Under 700 år av moriskt styre så fortsatte vinodlingen trots Koranens förbud. Exporten till England fick fart efter 1587 då Francis Drake besegrade den spanska flottan vid Cádiz, och fick med sig Sherry i krigsbyte. Storbritannien är alltjämt den största exportmarknaden. Redan på 1930-talet skyddades ursprungsbeteckningen i spansk lagstiftning och detta skydd stärktes i och med EU-lagstiftningen.

Klimat och jordmån
Klimatet är förutsägbart med nederbörd cirka 60 dagar under den milda vintern och soligt och torrt väder i övrigt, vilket lämpar sig bättre för framställning av starkviner än bordsvin. Området påverkas av atlantvindarna vilka ger fräschör i vinerna och ser till att temperatur och luftfuktighet är konstant i vinerierna. Den viktigaste jordmånen är albariza – en kritrik vit jord bestående av märgel, lera och marina fossiler. Den behåller den fuktighet som vinterregnen tillför och fungerar som en bevattningsreservoar i det stekheta klimatet. Områdets andra jordmåner kallas barros and arenas. Den första är en lerjord med inslag av kalk och den andra är en sandig jordmån.

Druvor
Tre druvor dominerar i Jerez; Palomino Fino som är grunddruvan och ger de torra vinerna samt Pedro Ximenez och Moscatel de Alejandria som används för uppsötning och de helt söta vinerna.