Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Picpoul de Pinet

Picpoul är en grön druva som ger vita viner och har sitt ursprung i regionen Languedoc i södra Frankrike. Det är en gammal druvsort och en av få druvsorter i Europa som överlevde vinlusen som härjade på 1800-talet genom att druvan trivs bäst i sandiga jordar vid Medelhavets kust.

Idag odlas druvan främst i Frankrike och i nordöstra delarna av Spanien. Picpoul är en av 18 druvor som är tillåtna i appellationen Chateauneuf-du-Pape och den har även en egen appellation som heter AOC Picpoul de Pinet, intill den lilla staden Pinet.

Druvans karaktär

Picpoul var från början en blå druva, men genom mutation har den genom åren ändrat färg till grön. Namnet betyder ordagrant ”svider på läpparna”, eftersom druvan har en påtagligt hög fruktsyra och viss sälta från närheten till Medelhavet. Men det är framförallt friskheten med fruktiga inslag av päron, färska örter, lime och mineralitet som gör viner på druvan så uppskattade.

Den perfekta kombinationen till Picpoul de Pinet är ostron, där sältan i ostronen möter friskheten och materialiteten i vinet i en smakfull kombination. Detta är något som årligen firas i den medeltida staden Pinet där druvan har sin egen appellation.

Picpoul de Pinet ska enligt en lag från 1995 tappas på en flaska som heter Neptune. Den eleganta gröna flaskan har tre karaktäristiska symboler i glaset: 1. havets vågor runt flaskans nacke, 2. korset från ursprungsregionen Languedoc-Roussillon och 3. de romerska blocken längs med flaskans botten som en blinkning till de romerska symbolerna. För att vara en äkta Picpoul de Pinet ska allt detta finnas med.

Odlas i: Frankrike, Spanien
Kända regioner: Languedoc Rousillon, Chateauneuf-du-Pape

Picpoul de pinet
En klassiker från Medelhavets kust till skaldjur, ostron och räkor.
Hållbar
Gérard BertrandPicpoul de Pinet
115 Sek

Perfect pairs till Picpoul de Pinet

Server Render