Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Pinot Gris

Pinot Gris är en aromatisk grön druva som kommer i många skepnader; allt från torra lätta viner till söta dessertviner och den är även mottaglig för ädelröta. Färgen på skalet skiftar från gråblå till brunrosa, och kallas därför Gris efter franskans ord för grå.

Klon till Pinot Noir

Det mest kända ursprunget för Pinot Gris idag är Alsace, men druvans ursprung är Bourgogne där den uppstått som en naturlig klon till pinot noir. Enligt legenden så tog Pinot Gris omvägen via Tyskland och Ungern innan den kom till Alsace som krigsbyte vid 1500-talets mitt tack vare en hemvändande soldat. Detta kan förklara varför Pinot Gris tidgare kallades Tokay i Alsace men den har inget släktskap med någon av de ungerska druvorna.

Förutom i Alsace så odlas Pinot Gris också i Baden och Pfalz på andra sidan gränsen i Tyskland, där den kallas Ruländer eller Grauburgunder. I det svalare norra Italien heter den Pinot Grigio och ger förhållandevis neutrala viner som dock har blivit en stor kommersiell framgång. Andra ursprung som lyckas väl med Pinot Gris är Österrike, Ungern och i Nya Världen främst Kanada, Oregon (USA) och Nya Zeeland.

Trivs bäst när det är svalt

Pinot Gris trivs bäst i ett kallare klimat och ger i huvudsak kryddiga, fylligare viner med inslag av päron, citrus, tropisk frukt, honung och gula äpplen. I huvudsak görs det torra vita viner av den, men eftersom den lätt angrips av s.k. ädelröta är man i Alsace förtjust även i söta viner av typen Vendange Tardive (VT, sen skörd) eller den ännu sötare Sélection de Grains Nobles (SGN, utvalda druvor med ädelröta).

Perfect pairs

Pinot Gris är ett perfekt sällskap till smakrika fisk- och skaldjursrätter eller ljust kött, som t.ex. en mustig fisksoppa, lax eller vinkokta musslor. De söta vinerna går väl ihop med gåslever, patéer, ostar eller efterrätter.

Upptäck Pinot Gris

Server Render