Tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och står för drygt 40% av alla blå druvor. Den har en lång historia på den iberiska halvön och introducerades troligen av fenicierna redan för 3 000 år sedan.
Tidigare trodde många att den är en tidig klon av Pinot Noir och även om druvorna har vissa egenskaper gemensamt, så har det visat sig att de inte har något släktskap. Namnet tempranillo kommer från spanskans ”temprano” vilket betyder tidig, och kan härledas till det faktum att druvan mognar tidigare än många andra spanska druvsorter.
Tempranillo odlas främst i norra och mellersta delen av Spanien, där de mest kända ursprungen är Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès men du hittar den även i Toro, Cigales, La Mancha och Ribera del Guadiana med flera. Kärt barn har många namn och Tempranillo hittas under synonym beroende på var den odlas: som t.ex. tinto fino eller tinto del país i Ribera del Duero, tinto de toro i Toro, cencibel i La Mancha och Valdepeñas samt ull de llebre (harögat) i Katalonien. Den odlas också i Argentina och i Portugal, där den bland annat kallas tinta roriz och Aragonez.
Kryddig och fruktig ekologisk Crianza Rioja på 100% Tempranillo.
Tempranillo är en druva med tjockt skal som trivs med mycket sol och på hög höjd. Den ger kryddiga och mustiga viner med doft och smak av körsbär, plommon, torkad frukt och kryddor. Dock saknar den i viss mån syra och blandas därför ofta med andra sorter som carignan och grenache. Inslag av vanilj, dill och fat är också vanligt eftersom många viner av tempranillo lagras länge på amerikanska ekfat.
Ett Tempranillo-vin är ett mångsidigt matvin och passar till t.ex. fågel, lamm och vilt.