Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Viognier

Viognier är en grön druva som har sitt ursprung i norra Rhônedalen i Frankrike och mer specifikt i appellationerna Condrieu och Château Grillet. Den används även som inblandningsdruva i röda viner, och utgör till exempel en liten men viktig del i vinerna från Côte-Rôtie.

Trivs i värme och sol

Viognier var för inte så länge sedan en druvsort på väg att försvinna, och fanns enbart odlad på en mycket begränsad areal men har blivit mer populär under senare år. Nu odlas druvan världen över, bland annat i franska Languedoc-Roussillon, i Italien, Grekland, USA och Australien.

Viognier passar inte i alla odlingsklimat, då den vill ha värme och sol för att mogna. Det är dessutom viktigt att skörda druvan vid exakt rätt tidpunkt, och hålla en lägre avkastning, för att inte gå miste om druvans bästa egenskaper. Viognier är med andra ord en druva som kräver sin vinmakare och inget för den som vill massproducera vin.

Tillför arom och fyllighet

Viognier ger oftast torra vita viner. Vinerna har djup gul färg och en aromatisk, blommig doft med toner av persika, jasmin, aprikos, ananas och mogna päron. Vinerna är ofta relativt fylliga med en liten oljighet och mild fruktsyra. Viognier kan också användas i druvblandningar för att tillföra arom och smak till mer neutrala viner.

Viognier ger ett trevligt matvin, som tack vare sin breda smakpalett klarar av både ljust kött och fisk, och även rätter med lite heta eller rökta smaker.

Utvalt med Viogner

Server Render