Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Chile

Med sina 420 mil från norr till söder och en medelvidd på bara 18 mil, kan vi nog utnämna Chile till världens ”smalaste” land. Vad gäller vintillverkningen så är dock Chile allt annat än smalt.
Med sitt skyddade läge mellan de svala Anderna i öster och dimmorna och vindarna från Stilla havet i väster, har Chile ett klimat som många kallat en vinodlares paradis.

Chiles vinhistoria

Den chilenska vinodlingen började med de spanska erövrarnas ankomst i mitten på 1500-talet. De katolska prästerna planterade druvsorten país för tillverkningen av nattvardsvin. Odlingen av vin spred sig söderut och nådde fram till floden Bio- Bio i södra Chile, vilket i huvudsak är den utbredning som gäller än i dag. År 1851 importerade Silvestre Ochagavía vinstockar av dåtidens mest kända druvor från Frankrike. Franska druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon, Sémillon och Riesling blev basen för den moderna vinodlingen i Chile då de anpassade sig väl till det chilenska klimatet och är numera de enda klonerna i världen från tiden före vinlusens (phylloxera) härjningar i Frankrike.

Klimatet i Chile

Från den heta, torra Atacamaöknen till det regniga och kalla Eldslandet spänner Chiles yta över alla klimattyper och odlingsförhållanden, vilket skapar utrymme för många olika druvor och vinstilar. De flesta av Chiles odlingar ligger på breddgrader som på norra halvklotet skulle motsvara södra Spanien och Nordafrika, men klimatet är betydligt svalare än vad latituderna antyder.

Vinodlingarna skyddas av Anderna i öster och en västlig, lägre bergskedja som sträcker sig längs kusten. Detta kan ge relativt höga dagstemperaturer, men kalla havsströmmar och kylig luft från Anderna hjälper till att temperera klimatet. Tack vare dessa unika förutsättningar är Chile förskonat från många sjukdomar och skadeinsekter, som t.ex. mjöldagg och vinlus.

Chile’s wine industry is in a very good place right now
– Tim Atkin MW

Utvalt från Chile & familjen Antinori

Server Render

Kända vinregioner

Vinlandet Chile är uppdelat i fyra regioner, uppdelade i distrikt med namn efter de stora floddalarna. Några av de mest kända distrikten, inom bekvämt avstånd från huvudstaden Santiago, är Casablanca, Maipo, Curicó och Rapel. På senare år så har alltfler vänt blickarna mot Elqui och Limari i norr och Bio-Bio och Itata i söder där olika mikroklimat bidragit med en större variation till Chiles vinutbud.

Druvor som trivs i Chile

Chile har blivit känt för sina fruktiga viner i modern stil av de mest gångbara druvorna på den internationella marknaden. Ofta marknadsförs de utifrån druvsort, framför allt Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Den gamla bordeauxdruvan carmenère har blivit landets egen signaturdruva och fått alltmer internationell uppmärksamhet.

En ny generation vinmakare har intresserat sig för att hitta äldre druvodlingar och därför har País fått ett uppsving i sällskap med t.ex. Carignan. Aromatiska druvsorter som t.ex. Riesling och Gewürztraminer har också blivit mer populära från mer svala odlingslägen.

Mer vinspiration

Server Render