Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon

Medelhavsregionen Languedoc-Roussillon rymmer både hav och berg, karga vidder och gammal romersk och katalansk historia. Nästan 40 procent av allt vin i Frankrike produceras här. Idag är regionen en av Frankrikes mest spännande, då kvaliteten har höjts kraftigt och idag odlar man både fina prestigeviner och mycket prisvärda kvalitetsviner.

Geografi i Languedoc-Roussillon

Detta är en stor vinregion som sträcker sig från Nimes i öster till spanska gränsen längs Medelhavets strand. Egentligen är det två separata regioner med olika geografi och kultur, där Roussillon bäst beskrivs som en bit av Spanien på fransk mark, där folket ser sig som katalaner. Montpellier är regionens huvudort och rymmer också ett berömt vinuniversitet.

Utvalda viner från Languedoc-Rousillon

Server Render

Vinhistoria

Kelterna kan ha varit först i denna sydfranska vingård men därefter var det greker och romare som satte sin prägel på denna vinregion genom att plantera de första druvorna. På 800-talet tog munkar över, men det var först på 1900-talet, med järnvägen vinindustrin fick ett uppsving då man fick en effektiv förbindelse med viktiga marknader som Paris och norra Europa. Detta blev en startpunkt för Languedoc som framgångsrik vinregion, inte minst volymmässigt. 1985 upphöjdes ett stort antal områden till AOC-status, vilket bland annat medfört att skördeuttagen begränsats och kvaliteten har höjts.

Klimat och jordmån

Vinodlingarna i Languedoc finns till största delen längs kusten vid medelhavet, medan vinodlingarna i Roussillon är centrerade vid Pyrenéerna. På slätterna närmast kusten råder ett medelhavsklimat. Den norra delen av regionen, ligger på högre höjd, och har ett mer kontinentalt klimat som påminner om Rhône, medan området i väst har ett blandat klimat av kontinentalt med påverkan från Atlanten. Odlingsperioden är oftast mycket torr – antalet soldagar är 320 stycken om året - och det mesta av regnet i regionen faller vintertid. Jordmånen uppvisar ett starkt skiftande spektrum, alltifrån ren sand vid kusten till stenig grusjord i de högre lägen och däremellan lera, skiffer och märgelhaltig kalksten. Marken är torr och kännetecknas av s.k. garrigue, en buskvegetation bestående av vilda örter, något som också ger en spännande smak åt vinerna.

Viktiga appellationer

De största volymerna görs under appellationerna Pays d’Oc och Languedoc som tillåter druvor från stora delar av regionen. Inom Languedoc finns ett antal ”cru” som t.ex. Pic Saint Loup, Terrasses de Larzac och La Clape. Andra viktiga ursprung för ffa rött vin är Faugères, St Chinian, Minervois, Corbières och Fitou. Picpoul de Pinet är ett kustnära område helt specialiserad på vita viner. Andra intressanta områden är Limoux för mousserande vin, och starkvinerna från t.ex. Rivesaltes och Banyuls.

Druvorna som trivs här

Här finns i stort sett alla franska druvor som trivs i ett varmt klimat. Rött vin dominerar, varför blå druvor är viktigast, alltifrån de sydfranska Grenache, Cinsault, Carignan och Syrah till de klassiska Cabernet, Merlot och Malbec. Grenache blanc, Clairette, Picpoul och Bourboulenc är de viktigaste druvorna för vita viner. Vit Languedoc måste innehålla minst två av dessa. För vitt vin märks även Chardonnay, Sauvignon blanc, Rolle, Picpoul, Clairette, Grenache Blanc, Muscat, Mauzac, Viognier, Roussanne och Marsanne.

Mer vinspiration

Server Render