Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Alain Graillot

Domaine Alain Graillot

Alain Graillot är en kultpersonlighet som äger och odlar druvor på 23 hektar vinodlingar för röda viner och för vita viner i appellationen Crozes-Hermitage, precis utanför staden Tain 'Hermitage i byn Pont de I'Isère, i den norra delen av Rhônedalen i Frankrike.

Utvalt från Alain Graillot

Server Render

Hantverk och passion

Det här är historien om mannen som gav upp en framgångsrik karriär som affärsman och lämnade Paris år 1985 för att göra vin på heltid utan någon som helst erfarenhet av vinframställning.

Alain Graillot växte upp i Vienne och livnärde sig i unga år på att sälja kemikalier till lantbruk. När Alain bestämde sig för att göra något annat av sin karriär började han först att arrendera vingårdar i Crozes-Hermitage där han producerade rött och vitt vin på druvan Syrah. Det var då han insåg sitt kall och sadlade om för att bli vinmakare. Den nya karriären tog fart för och inom mindre än tre år hade Alain blivit erkänd i Frankrike som en mycket respekterad vinmakare av såväl röda som vita viner.

Vinmakning i Crozes Hermitage

Genom åren har Alain fått möjlighet att köpa till ytterligare mark och det som började som en liten äga består idag av 23 hektar på respekterade platser i norra Rhônedalen. Vinstockarna som till största delen består av Syrah är i genomsnitt 30 år gamla och breder ut sig på odlingar med stenig jord, grus och sand mellan de båda floderna Isère och Rhône. Vineriet är inhyst i en gammal gårdsbyggnad som ligger mitt i vinodlingarna. Några av de vingårdarna som vinhuset äger är de mest eftertraktade appellationerna i regionen: Crozes-Hermitage (17,3 hektar för rött vin), Saint Joseph (2 hektar), Hermitage (0,12 hektar) och Crozes-Hermitage (2,7 hektar för vitt viner)

Det som är signifikant för Alain Graillots viner och som gör honom så framgångsrik är att de är oerhört välgjorda. Inget lämnas åt slumpen. Från vingårdsarbete till vinifiering och lagring sköts allt med varsam hand. Vinrankorna ansas och putsas och binds upp noggrant. Alla druvor skördas för hand och får en första jäsning under 2-5 dagar med skalkontakt. Därefter sker temperaturkontrollerad jäsning i cementtankar under 15-21 dagar.

Ikon med ikoniska viner

Vinet jäser på burgundiskt vis där hela klasar åker med i tanken för att ge extra karaktär till vinerna. Därefter lagras merparten av vinet på gamla ekfat tillsammans med 1/3 som endast lagras på ståltank för att behålla den rena frukten i smaken. Lagring på ekfat sker i 12 månader i den svala vinkällaren. Vid buteljering filtreras vinet med varsam hand utan klarning. Alain Graillots klassiska Crozes-Hermitage kommer i årgångar med jämna mellanrum i Systembolagets tillfälliga sortiment i helflaska och i magnumflaska.

La Guiraude är Alain Graillots prestigevin. Ett vin som görs på de allra bästa cuvéerna och ger en mycket kraftfull och finessrik Crozes-Hermitage på 100% Syrah. Från vinhuset kan man också se en vit Crozes-Hermitage på 80% Marsanne och 20% Roussanne, där 50% får jäsa på rostfria ståltankar och 50% på små ekfat.

Syrah + Marocco = Syrocco

Alain Graillot producerar också Syrocco, ett vin från Marocco. När han var ute på en cykeltur i Atlasbergen kom han i kontakt med vineriet Thalvin. Mötet resulterade i ett vin på Syrah som odlats efter hans specifikationer och i en stil som ligger nära den man hittar i norra Rhônedalen. Druvorna odlas i regionen Zenata, som ligger mellan Casablanca och Rabat. Här finns idealiska odlingsförhållanden, inga industrier och en frisk vind från havet. Druvorna odlas utan bekämpningsmedel men vinet är inte certifierat ekologiskt. Namnet Syrocco är en ordlek med Syrah och Marocco och cykeln på etiketten är en blinkning till de tillfälligheter man kan möta.

Aktuella viner från Alain Graillot
Hållbar
Alain GraillotCrozes Hermitage Rouge
France
387 Sek
Hållbar
Ekologisk
Alain GraillotBeaujolais En Besset
France
179 Sek
Hållbar
Ekologisk
Alain GraillotBeaujolais Fleurie Roche Guillon
France
239 Sek
Alain GraillotSaint Joseph Rouge
France
289 Sek
Aktuella viner från Alain Graillot

Server Render

Mer vinspiration

Server Render