Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Piemonte

Piemonte

Piemonte - "landet vid bergets fot", är en rik och välmående region i nordvästra Italien. Det är en av världens allra vackraste och mest prestigefyllda vinregionerna och även den som har fler klassificerade DOCG-viner än någon annan italiensk region. Här görs fantastiska viner i alla stilar och färger med distrikten Barolo och Barbaresco som kung och drottning.

Geografi i regionen

Piemonte ligger i nordvästliga Italien, på samma breddgrad som Bordeaux i Frankrike. Huvudstaden i Piemonte, och Italiens fjärde största stad, är industristaden Turin (Torino) som ligger centralt i regionen. Regionen gränsar till Val d’Aosta, Lombardiet och Ligurien, men också mot Frankrike och Schweiz. Det mesta vinet odlas i sydöstra Piemonte som kan beskrivas som en jättelik dal mellan Alperna i norr och Appenninerna i öster.

Utvalda viner från Piemonte
Hållbar
PrunottoPrunotto Barbaresco
Italy
299 Sek
PrunottoPrunotto Barolo
Italy
439 Sek

Piemontes vinhistoria

Vin har odlats här sedan år 500 f. Kr. Ligurierna vid kusten handlade vin med grekerna och beslutade att handeln skulle stärkas genom lokal produktion i Piemonte. Romarna bidrog med effektivisering av produktionen och en nästan manisk organisation av vingårdarna. Medeltiden innebar sedan en urholkning av den odlingsteknik som utvecklats, men vinkulturen överlevde dock så pass att vinproduktionen återupplivades då Piemonte till kungadömet Savojen. Nebbiolo är en inhemsk druvsort, eventuellt omnämnd redan av Plinius den äldre, och bevisligen belagd i skrift från början av 1300-talet.

Klimat och jordmån

Piemonte har ett kuperat landskap som är omgivet av Alperna och Apenninerna vilket ger ett subalpint och kontinentalt klimat med varma somrar och långa, kalla vintrar då snö inte är ovanligt. Den huvudsakliga produktionen av vin sker på kullarna och det relativt svala och varierade klimatet gör att druvorna mognar långsamt. Här uppträder också de höstdimmor som tros gett upphov till druvan Nebbiolos namn (nebbia = dimma). Alpernas utlöpare har väldränerad glaciärjord där framför allt Nebbiolo uttrycker olika stilar beroende på jordmånen. Druvan trivs bäst på kalkrik märgel, exempelvis som i Barolos berömda vita jord, terra bianca.

Viktiga appellationer

I basen finns sex stora DOC-zoner definierade; Piemonte, Langhe, Monferrato, Colline Novarese, Coste della Sesia, och Canavese. Ofta syns de på vinetiketten tillsammans med en druvsort, t.ex. Langhe Nebbiolo eller Barbera del Monferrato. Sydost om Turin hittar vi Langhe och Monferrato. I Langhe runt staden Alba hittar vi distrikt som t.ex. Barolo och Barbaresco, Piemontes två första två DOCG (1980), och Roero. Huvudorter i Monferrato är Asti och Gavi. Nordost om Turin ligger ett område som idag kallas för Alto Piemonte, där Gattinara och Ghemme är två exempel på DOCG-viner.

Druvor som trivs här

Piemonte har en otrolig mångfald av goda druvor och varierande vinstilar. Den mest omtalade är den strama och tanninstinna druvan Nebbiolo, som ger de mest kända röda vinerna. Andra viktiga blå druvor är Barbera, som står för den största arealen, och Dolcetto. I Alto Piemonte kallas Nebbiolo för Spanna, och kompletteras av Vespolina, Barbera och Bonarda. Den mest odlade gröna druvan är Moscato som används för de mousserande och söta vinerna från Asti. Andra viktiga gröna druvor Arneis (Roero) och Cortese (Gavi).