Vinhuset Lungarotti grundades i början av 1960-talet av Giorgio Lungarotti i regionen Umbrien i Italien. Som de flesta andra bönder hade han ett jordbruk med flera olika grödor och med tiden kom Giorgio att satsa fullt ut pÄ odling av druvor och att buteljera sitt eget vin. Produktionen bestÄr numera av bÄde vita viner med dominans av Trebbiano och röda viner med dominans av Sangiovese. Lungarotti anses som en av topproducenterna inte bara i Umbrien, utan i hela Italien.
Vinhuset drivs idag av Giorgios döttrar Chiara Lungarotti, hennes syster Teresa Severini och nÀsta generation i familjen genom Teresas son Francesco Zaganelli. De Àr ivrigt pÄhejade av mamma Maria Grazia som Àr en riktig kulturpersonlighet.
Den ursprungliga egendomen ligger i den underbara medeltidsstaden Torgiano. Just Torgiano Àr Àven vingÄrden som gjort Umbrien och vinhuset vida kÀnt. MÄnga anser att vinhusets grundare Giorgio Lungarotti, var en av de stilbildande pionjÀrerna inom modern italiensk oenologi och familjeföretaget har hela tiden varit en av de mest drivande krafterna för tillverkningen av röda och vita kvalitetsviner frÄn Umbrien. NÄgot som resulterat i legendariska viner som Rubesco och Vigna Monticchio. Lungarotti Àger Àven en egendom i Montefalco.
I november 2021 utsÄgs Lungarotti till ett av Italiens 50 bÀsta vinhus av tidningen Food and Wine Italy.
De hÄllbart odlade vingÄrdarna som Àr VIVA-certifierade bestÄr av druvor till röda viner med dominans av druvan Sangiovese och druvor till vita viner med dominans av Trebbiano. Vinhusets 250 hektar vingÄrdar Àr planterade med respekt för miljön och optimerade för att öka konkurrenskraften mellan plantorna. Denna begrÀnsning gör att varje vinstock ökar koncentrationen druvorna och dÀrmed en högre kvalitet pÄ varje enskild druva.
Ett gammalt ordsprĂ„k sĂ€ger âjorden har vi pĂ„ lĂ„n för att lĂ€mna vidare till vĂ„ra barnâ, detta Ă€r ett ordsprĂ„k som familjen Lungarotti Ă€r djupt övertygad om. För familjen betyder hĂ„llbarhet inte bara att skydda miljön utan ocksĂ„ att anvĂ€nda energi klokt, att kontinuerligt experimentera och tillĂ€mpa nya tekniker och lösningar för att snabbt anpassa sig till ett förĂ€ndrat klimat. Ambitionen Ă€r hela tiden att ta tillvara och skydda marken och göra allt för att den ska respekteras och kunna bĂ€ra den djupt eftertraktade frukten generation efter generation.
LÀr kÀnna Umbrien och Lungarotti genom Anders Levanders reportage - KÀnner du till vin frÄn Umbrien?
Lungarotti har odlat hÄllbart i mÄnga Är. Valet styrs av önskan att uppnÄ bÀsta möjliga kvalitet pÄ druvorna med respekt för vinstocken sÄvÀl som den biologiska mÄngfalden i jorden och miljön. Det har bidragit till att man genomfört mÄnga olika projekt bÄde i vingÄrdarna och kÀllarna genom Ären.
Odlingarna i Torgiano Ă€r certifierade enligt VIVA Sustainability and Culture och har âGreen Heart Quality certificationâ frĂ„n 2017. VingĂ„rden Montefalco Ă€r ekologisk odlad sedan skörden 2014, vilket innebĂ€r att man tar hand om vattenresurserna, anvĂ€nder endast naturlig gödsel och ett minimum av bekĂ€mpningsmedel. Dessutom bara nĂ€r det verkligen behövs.
Tillsammans med Universitet i Perugia har de tagit fram ett system att samla in vÀderdata frÄn sina stora odlingarna. Detta har gett dem möjlighet att bygga en meteorologisk modell som ocksÄ tar hÀnsyn till mikroklimatet, vilket i sin tur gör att de kan förutse var behandlingar behöver sÀttas in. Tack vare detta har Lungarotti kunnat minimera sitt anvÀndande av bekÀmpningsmedel ytterligare.
Umbrien - Italiens gröna hjÀrta med vingÄrdarna Torgiano och Montefalco.
Artiklar & vinspiration