Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Vinregionen Marlborough

Marlborough

I Marlborough, Nya Zeelands största och mest kända vindistrikt, tillverkas världens mest aromatiska Sauvignon Blanc-viner, som har gjort Nya Zeeland internationellt känt i vinvärlden. Förutom vinernas kvalitet vill vi också framhålla arbetet med hållbarhet där landet går i bräschen.

Utvalda viner från Marlborough

Geografi
Marlborough är beläget på den nordöstra spetsen av Sydön, och områdets stora stad är Blenheim som har flest soltimmar i hela Nya Zeeland. Det är landets största vinregion och står för majoriteten av Nya Zeelands vinexport.

Historia
I modern tid planterades en del vingårdar här på 1960-talet, men det var först när den stora firman Montana började plantera vin i större skala från 1973 och framåt som Marlborough började ta skepnaden av ett riktigt vindistrikt. På 1980-talet tog utvecklingen fart ordentligt tack vare nya producenter med tydliga kvalitetsambitioner. Idag odlas det mer Sauvignon Blanc här än någon annanstans i världen.

Klimat och jordmån
Klimatet är soligt men svalt. Bergskedjan Richmond Range, som löper utefter hela den norra delen av dalgången, skyddar från nederbörden och de kraftiga vindarna som drar in från norr. Den årliga nederbörden ligger på måttliga 655 millimeter och den faller främst under vintern så konstbevattning används frekvent. Svala brisar från havet i öster och stora temperaturskillnader mellan dag och natt bidrar till att man kan framställa viner med stor fruktintensitet och hög naturlig fruktsyra. Jordarna domineras av gamla, ofta djupa och bitvis steniga grusjordar som är sprungna ur det smältvatten som fördes med glaciärerna och även avlagringar från översvämmade floder.

Druvor
Här dominerar Sauvignon Blanc stort, och odlingarna i Marlborough representerar faktiskt drygt hälften av landets totala vingårdsareal och 70% av Nya Zeelands vinexport! Det är lätt att glömma bort att det även görs finfin Chardonnay och Pinot Noir här. Även Pinot Gris och Riesling är på frammarsch.

Mer om Sauvignon Blanc

Server Render