Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du slutför din beställning till närmaste butik eller för hemleverans.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
champagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Pènedes

Pènedes

Penedès är det viktigaste vindistriktet i Katalonien, och centrum för Cava-tillverkningen. Men områdets bästa röda viner kan utmana storheter från Rioja och även Bordeaux, och de vita vinerna räknas till landets främsta. Utvecklingengår mot modernare vinstilar och i dag är Penedès, liksom hela Katalonien, ett av Spaniens mest dynamiska vinområden.

Geografi
Penedès ligger Katalonien i nordöstra Spanien, strax söder om Barcelona. Förutom bordsviner produceras här nästan 95 procent av all Cava i Spanien.

Historia
Penedès är en av de äldsta vinregionerna på den Iberiska halvön, och vin tros ha odlats i området sedan 400 år f.Kr. då det introducerades av feniciska och grekiska sjöfarare.
Regionen utvecklades på 1870-talet när Cava-industrin så smått drog igång, och med närheten till Barcelona fick man snabbt tillgång till modern teknik och tillgång till en törstig marknad.

Utvalda viner från Penedès

Server Render

Klimat och jordmån
Klimatet är ett utpräglat medelhavsklimat, varmt vid kusten med måttlig nederbörd och allt torrare längre inåt land. Penedès ligger skyddat från Medelhavet av den väldiga bergskedjan Garraf Massif. Jordmånen varierar från en del kalksten i de norra kustområdena till sand i Penedès lågland och krita längre upp på sluttningarna inåt land.

Viktiga appellationer
På grund av Penedès varierande geologi, brukar regionen delas upp i tre delar: Alt Penedès är den bergigaste västra delen där vinrankorna ger små och koncentrerade skördar, perfekt för röda kvalitetsviner. Penedès Central i sydväst ger merparten av regionens produktion och Baix Penedès närmast Medelhavet.
Cava är en egen appellation som egentligen inte har någon geografisk koppling utan vinet kan tillverkas i flera spanska regioner.

Druvor
Cava tillverkas mestadels av druvorna Parellada, Macabeo och Xarel·lo men även Chardonnay och Pinot Noir får användas. Av de redan nämnda gröna druvorna görs också vita viner liksom av Sauvignon Blanc och Gewürztraminer. De röda vinerna görs främst på Tempranillo som här kallas Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnatxa och Pinot Noir.