Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Pinot Noir

Pinot Noir är en blå druva som ursprungligen kommer från Bourgogne i Frankrike men idag odlas över hela världen. Det finns knappt någon druva som har lika hög status och anledningen är naturligtvis att den ligger bakom de finaste och mest ikoniska röda vinerna från Bourgogne och är otroligt viktig som en av tre druvor som är tillåtna i Champagne.

Svårodlad druva med karaktär

Pinot Noir är känd för att vara en svårodlad och en lite "kinkig" druva som kräver maximal uppmärksamhet och de bästa förutsättningarna gällande klimat och jordmån. Ändå anser vinodlare världen över att det är värt att kämpa och ta hand om den kinkiga druvan med det tunna och sköra skalet för att få fram de lätta och eleganta vinerna som kan göra stordåd med några års lagring.

Medelfyllig och len

Pinot Noir ger medelfylliga viner med sammetslen struktur med doft av röda bär och komplexa, kryddiga toner. Det breda och tilltalande spektrumet av aromer sträcker sig från jordgubbar och hallon tillsammans med kryddiga inslag som till exempel muskot, moreller och svamp. Med mognad kommer även toner av tryffel och multna löv fram. Färgen är relativt ljus, fruktsyran frisk och tanninerna inte alltför påtagliga. Med mognaden vinner vinet både smakrikedom och komplexitet och färgen övergår i en mer tegelröd nyans.

Viner på Pinot Noir

Server Render

Vingårdslägen

Pinot Noir har varit berömt sedan medeltiden för att den uttrycker terroir och jordmån bättre än de flesta andra druvsorter. Munkarna i Champagne, där det är en av tre druvsorter, och Bourgogne kom för hundratals år sedan fram till att väldränerade sluttning som vetter mot söder eller öster, tar fram det bästa i druvan.I de bästa av vingårdslägen sker knoppning tidigt på våren vilket gör Pinot Noir känslig för frost och kalla väderomslag. Dessutom är druvans skal tunt vilket även gör den extra känslig för mjöldagg och röta. Skördarna måste hållas nere för att ge druvorna maximal koncentration och för att ge varje klase möjlighet att mogna fullt ut.

Pinot Noir odlas även på andra svala platser i Europa som Tyskland där den går under namnet Spätburgunder, Österrike där den kallas Blauer Burgunder och norra Italien där den fått namnet Pinot Nero. I Kalifornien och Oregon finns också rätt förutsättningar för att odla druvan. Viner härifrån får en mer generös fruktighet, lite högre alkoholhalt och lagring på rostade ekfat. Amerikansk Pinot Noir drar ofta mer mot mörk frukt som plommon och mörka körsbär och den kryddiga toner som påminner om kryddnejlika.

Odlas i: Frankrike, USA, Chile, Östeuropa, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika.
Kända regioner: Bourgogne och Champagne i Frankrike, Oregon och Sonoma i USA samt Central Otago i Nya Zeeland.

Den 18 augusti firas Internationella Pinot Noir-dagen.

Perfect pairs till Pinot Noir

Server Render