Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Rioja

Rioja

De mjuka rödvinerna från Rioja har charmat många genom åren. Rioja är Spanien mest kända vinregion, och dess betydelse för den spanska vinodlingen går inte att ta miste på. Man skulle till och med kunna hävda att den spanska vinodlingen uppfanns i Rioja, åtminstone när det gäller omsorgen om regionala karaktärsdrag och kvalitet.

Rioja - en klassisk vinregion i norra Spanien

Rioja ligger i norra Spanien, ungefär 30 mil norr om Madrid och 10 mil söder om Bilbao. Vinområdet sammanfaller i stort, men inte helt och hållet, med den autonoma regionen La Rioja. Vissa delar ligger i de autonoma regionerna Navarra och Baskien. Namnet har troligtvis sitt ursprung i ett biflöde till floden Ebro vid namn Oja (Río Oja).

Utvalda viner från Rioja
Marques de MurrietaMarques de Murrieta Reserva
Spain
259 Sek
Marques de MurrietaMarques de Murrieta Gran Reserva
Spain
589 Sek
Marques de MurrietaCastillo Ygay Gran Reserva
Spain
1999 Sek

Riojas vinhistoria

Vin har odlats i området sedan åtminstone 200-talet f.Kr., men vinerna nådde inte utanför de lokala marknaderna innan 1700-talet då kommunikationerna förbättrades och Bilbao blev ett handelscentrum. I mitten av 1800-talet valde ett flertal franska vinodlare från Bordeaux att etablera sig i Rioja, pga att vinlusen som härjade i Europa drabbade de spanska vinodlarna i mindre utsträckning än de franska.

Under denna period utvecklades Riojavinerna i en liknande stil som de franska, med lång ekfatslagring och delvis samma druvor. Järnvägen som band samman Frankrike och Spanien bidrog också till en första guldålder för Rioja. Vid förra sekelskiftet valde många odlare att leta sig tillbaka till rötterna och 1902 antogs ett kungligt dekret som reglerade klassificeringen för riojavinerna och definierade Tempranillo som huvuddruva.

Rioja var den första spanska vinregionen som fick DO-status 1925 och också den första som uppgraderades till DOCa (Denominación de Origen Calificada) år 1991.

Klimatet & jordmånen

Rioja ligger i en dalgång mellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda och har huvudsakligen ett kontinentalt klimat. Området skyddas både från kyliga vindar från norr och från hög sommarvärme söderifrån. Underregionerna Rioja Alta där Marques de Murrieta är beläget och Rioja Alavesa i väster karaktäriseras av ett mer Atlantinfluerat klimat, vilket ger lägre temperaturer och mer nederbörd. Jordmånen består av kalkrik lera, vilket är bra för druvornas mognad.

Rioja Oriental har istället ett Medelhavsklimat med högre medeltemperatur och jordarna består i högre utsträckning av järnrik lera.

Kända vinappellationer

Riojadistriktet delas in i tre delar: Rioja Alta, Rioja Alavesa (baskiska delen) och Rioja Oriental (tidigare benämnt Baja). Rioja Alavesa anses ha de bästa mognadsförhållandena för Tempranillo och anses av många vara den region som i genomsnitt håller den högsta kvalitén. Rioja Alta, höga Rioja, ger tyngre viner. Rioja Oriental är den varmaste regionen, eftersom Atlantvindarna inte når hit. Värmen gör att druvan Garnacha, som ger viner med hög alkoholhalt, mognar bäst just här.

Druvorna som trivs i Rioja

Röda klassiska riojaviner görs huvudsakligen av Tempranillo som tros komma från Rioja, och upptar mer än 75 % av områdets totala vinodlingsareal. Andra viktiga druvor är Garnacha, Graciano och Mazuelo. Tillåtna maturana tinta används sparsmakat, i syfte att ge vinet färg. Vita riojaviner tillverkas av viura, garnacha blanca och malvasia. Mindre vanliga men tillåtna är tempranillo blanco, chardonnay, sauvignon blanc, maturana blanco och verdejo.

Mer vinspiration

Server Render