Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
rehingau

Rheingau

Rheingau är en av de minsta av vindistrikten i Tyskland, men här finns de ideala förutsättningarna för att odla Riesling, så området har historiskt blivit synonymt med ”Rhen-vin”. De allra bästa vinerna från Rheingau, torra till söta, anses förena elegans och kraft och är tveklöst något av det godaste man kan uppleva i ett vinglas.

Geografi

Rheingau ligger väl samlat på en kort sträcka av ungefär tre mil mellan Wiesbaden och Rüdesheim, strax väster om storstaden Frankfurt i Tyskland. Det som geografiskt utmärker Rheingau är att floden Rhen viker av åt väster på en sträcka av ca 30 km, innan floden återtar sin huvudsakliga nordliga riktning. Eftersom Taunusbergen ligger bakom Rheingau utgörs i stort sett hela området av en sydsluttning ner mot Rhen, vilket är närmast optimalt för vinodling.

Utvalt från Rheinhau
Hållbar
Prinz von HessenPrinz von Hessen Riesling Classic
Germany
169 Sek
Hållbar
Prinz von HessenPrinz von Hessen Riesling Dachsfilet
Germany
269 Sek
Hållbar
Prinz von HessenPrinz von Hessen Riesling Kabinett Royal
Germany
199 Sek

Regionens historia

Enligt sägnen, ska Karl den Store i början av 800-talet ha observerat att vårsnön smälte fortast på en viss sluttning på andra sidan av floden, och anlade områdets första vingårdar där. Benediktinermunkar grundade ett kloster på platsen 1130 tillägnat Johannes Döparen. Detta Kloster (numera Schloss) Johannisberg kom att spela en viktig roll i den tyska vinhistorien. På 1700-talet var det abboten av Fulda som, efter provsmakning av druvorna, skulle ge klartecken när skörden skulle påbörjas varje år. År 1775 blev skörden försenad. Man hade inga förväntningar på vinet, men dessa druvor, som angripits av mögelsvampen Botrytis cinerea, resulterade i det första kända Spätlese-vinet, beteckningen för sen skörd, som senare följdes av beteckningarna Auslese, Beerenauslese och Trockenbeerenauslese.

Även under senare år har Rheingau varit en pionjärregion, eftersom det var här som ett antal tillverkare på 1980-talet åter började göra torra Rieslingviner, en vinstil som var vanlig vid sekelskiftet men som sedan försvann.

Klimat och jordmån

Rheingaus vingårdar ligger vid den 50:e breddgraden, som anses utgöra den nordliga gränsen för odling av klassiska druvsorter. Det relativt ogynnsamma vinodlingsklimatet balanseras av de naturliga fördelar som topografin erbjuder. Vingårdarna är planterade med sydöstlig, sydlig och sydvästlig exponering för att fånga solskenet hela dagen och förstärks av värmen som reflekteras upp från floden. Trots att distriktet är litet varierar jordmånen stort beroende på sluttningarnas höjd över floden. Längst ner finns lera, sand och grus och högre upp vittrad skiffer och kvartsit.

Druvor

Här är Riesling kung och dominerar nästan helt med 84% av odlingarna, men Spätburgunder (Pinot Noir) ökar i betydelse med drygt 12 procent. Sannolikt har Spätburgunder odlats kontinuerligt i Rheingau sedan 1100-talet och Riesling finns bekräftat sedan 1435. Här odlas också små mängder Kerner, Müller-Thurgau och Silvaner.