Generös och elegant med klar gyllene färg och gröna reflexer. I doften finns grapefrukt, ananas, vita blommor och en aning buxbom, med subtila rökiga toner från terroiren. Smaken är frisk, med tät frukt, fin kropp och ett långt, mineraldrivet avslut som speglar jordarna i Chavignol.
Druvorna till Henri Bourgeois Sancerre Blanc Grande Réserve handskördas från högt belägna vingårdar mellan Chavignol och Sancerre, planterade på en terroir av 65% lera och 35% kalksten. Lera ger rondör och djup, medan kalkstenen bidrar med ryggrad, frisk syra och tydlig mineralitet.
Vinet pressas varsamt direkt efter skörd för att bevara druvans aromer. Musten klaras naturligt vid låg temperatur innan jäsning i rostfria ståltankar vid 16–19°C. Därefter får vinet vila 5–6 månader på sin fina jästfällning, vilket ger textur, balans och lager av komplexitet. Ekologiskt certifierat.
Servera till skaldjur och fisk, särskilt grillad havsabborre, sjötunga eller ceviche samt lätta kötträtter som kyckling, kalv eller rätter med citrustoner. Även säsongens gröna rätter som sparris, primörer, getost och sallader passar mycket bra.
Serveringstemperatur: 10–12°C. Lagringspotential 3–5 år.
Om producenten
Henri Bourgeois är en familjeägd vinproducent som har odlat vin och andra grödor i den lilla medeltidsbyn Chavignoli i Sancerre hela tio generationer. Med 72 hektar tillhör de en av de större odlarna i Sancerre och Pouilly Fumé. Henri Bourgeois använder bara sina egna druvor och all druvmust är självavrunnen i den moderna gravitationsstyrda anläggningen som kontrolleras minutiöst av avancerad datorteknik.
Hållbarhet
Vinhuset Henri Bourgeois är inte certifierade, men jobbar enligt ekologiska principer och går ofta längre än vad en certifiering skulle ha krävt. En målsättning i vineriet är att aktivt reducera utsläppen av koldioxid.
Generös och elegant med klar gyllene färg och gröna reflexer. I doften finns grapefrukt, ananas, vita blommor och en aning buxbom, med subtila rökiga toner från terroiren. Smaken är frisk, med tät frukt, fin kropp och ett långt, mineraldrivet avslut som speglar jordarna i Chavignol.
Druvorna till Henri Bourgeois Sancerre Blanc Grande Réserve handskördas från högt belägna vingårdar mellan Chavignol och Sancerre, planterade på en terroir av 65% lera och 35% kalksten. Lera ger rondör och djup, medan kalkstenen bidrar med ryggrad, frisk syra och tydlig mineralitet.
Vinet pressas varsamt direkt efter skörd för att bevara druvans aromer. Musten klaras naturligt vid låg temperatur innan jäsning i rostfria ståltankar vid 16–19°C. Därefter får vinet vila 5–6 månader på sin fina jästfällning, vilket ger textur, balans och lager av komplexitet. Ekologiskt certifierat.
Servera till skaldjur och fisk, särskilt grillad havsabborre, sjötunga eller ceviche samt lätta kötträtter som kyckling, kalv eller rätter med citrustoner. Även säsongens gröna rätter som sparris, primörer, getost och sallader passar mycket bra.
Serveringstemperatur: 10–12°C. Lagringspotential 3–5 år.
Server Render
Vinodlingar i Sancerre och Pouilly Fumé i 10 generationer
Om producenten
Henri Bourgeois är en familjeägd vinproducent som har odlat vin och andra grödor i den lilla medeltidsbyn Chavignoli i Sancerre hela tio generationer. Med 72 hektar tillhör de en av de större odlarna i Sancerre och Pouilly Fumé. Henri Bourgeois använder bara sina egna druvor och all druvmust är självavrunnen i den moderna gravitationsstyrda anläggningen som kontrolleras minutiöst av avancerad datorteknik.
Hållbarhet
Vinhuset Henri Bourgeois är inte certifierade, men jobbar enligt ekologiska principer och går ofta längre än vad en certifiering skulle ha krävt. En målsättning i vineriet är att aktivt reducera utsläppen av koldioxid.