En imponerande doft med intensiva toner av mörk, mogen frukt som björnbär och svarta vinbär med en liten puff av balsamvinäger, färsk mynta och myrten. De sekundära aromerna bjuder på kryddiga dofter av vitpeppar, rostad kanel och kakao. Smaken är rik, fyllig och med sammetsmjuka pigga tanniner. Eftersmaken är lång med rostade ekfat som dröjer sig kvar länge..
Druvorna till Solaia växer på den allra soligaste delen av Tenuta Tignanello i hjärtat av Chianti Classico. Skörden är för hand och pågår mellan september och oktober. Musten jäser på 60 HL konformade jäsningskar och därefter lagras vinet i 18 månader på små franska nya ekfat. Solaia har tillverkats sedan 1978 och är en så kallad Super Tuscan, vilket syftar på att man använder internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc tillsammans med den klassiska Toscanadruvan Sangiovese.
Om producenten
Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello, Guado al Tasso och Cervaro della Sala. Förutom vingårdarna i Toscana har man även egendomar i Piemonte, Umbrien och Puglia och dessutom i Maipo Valley i Chile, Napa Valley i USA, Bataapati i Ungern och på Malta.
Hållbarhet
För familjen Antinori är hållbarhet integrerat i det dagliga arbetet. Vingårdarna i Puglia är ekologiskt certifierade och på La Braccesca i Cortona/Montepulciano experimenterar man med biokol som uppstår vid förbränning av organiskt material, dvs birester vid vintillverkningen. Biokolen kan användas både som jordförbättring i vingården och som bränsle. I samtliga av Antinoris vinkällare använder man sig av gravitation i största möjliga mån för att spara energi.
En imponerande doft med intensiva toner av mörk, mogen frukt som björnbär och svarta vinbär med en liten puff av balsamvinäger, färsk mynta och myrten. De sekundära aromerna bjuder på kryddiga dofter av vitpeppar, rostad kanel och kakao. Smaken är rik, fyllig och med sammetsmjuka pigga tanniner. Eftersmaken är lång med rostade ekfat som dröjer sig kvar länge..
Druvorna till Solaia växer på den allra soligaste delen av Tenuta Tignanello i hjärtat av Chianti Classico. Skörden är för hand och pågår mellan september och oktober. Musten jäser på 60 HL konformade jäsningskar och därefter lagras vinet i 18 månader på små franska nya ekfat. Solaia har tillverkats sedan 1978 och är en så kallad Super Tuscan, vilket syftar på att man använder internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc tillsammans med den klassiska Toscanadruvan Sangiovese.
Familjen Antinori, Italiens ledande vinfamilj
Om producenten
Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello, Guado al Tasso och Cervaro della Sala. Förutom vingårdarna i Toscana har man även egendomar i Piemonte, Umbrien och Puglia och dessutom i Maipo Valley i Chile, Napa Valley i USA, Bataapati i Ungern och på Malta.
Hållbarhet
För familjen Antinori är hållbarhet integrerat i det dagliga arbetet. Vingårdarna i Puglia är ekologiskt certifierade och på La Braccesca i Cortona/Montepulciano experimenterar man med biokol som uppstår vid förbränning av organiskt material, dvs birester vid vintillverkningen. Biokolen kan användas både som jordförbättring i vingården och som bränsle. I samtliga av Antinoris vinkällare använder man sig av gravitation i största möjliga mån för att spara energi.