Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Cabernet Franc

Cabernet Franc betraktas ofta som en ”lillebror” till den mer kända och betydligt mer populära druvan Cabernet Sauvignon för att producera röda viner och kan nog sägas vara lite underskattad. Med DNA-teknik har det nu konstaterats att Cabernet Franc, tillsammans med Sauvignon Blanc, i själva verket är Cabernet Sauvignons "föräldrar". Druvan tros ha sitt ursprung i Pyrenéerna och fick spridning på den västra stranden i Bordeaux under 1700-talet. Vid samma tid blev druvan även känd i Loire där den benämndes under sitt ursprungliga namn Bouchet.

Ensam eller i blend

I Frankrike odlas Cabernet Franc främst i distrikt som Saint Emilion och Pomerol i Bordeaux, där den som regel blandas med Merlot och/eller Cabernet Sauvignon, och distrikten Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny i Loiredalen där den produceras som ett druvrent vin. Mot bakgrund av Bordeaux-stilens popularitet så odlas druvan odlas på många håll runtom i världen men några av de bästa ursprungen utanför Frankrike är Friuli och Toscana i Italien, Villany i Ungern och Washington State i USA.

Tidig mognad och tydlig karaktär

Druvan mognar relativt tidigt och passar därför bäst i svalare klimat, vilket förklarar att den vanligtvis står på egna ben i Loire men inte Bordeaux. Vinernas karaktär brukar beskrivas som svarta vinbär, hallon och rotfrukter och hallon med en tydlig örtighet som påminner om färskt gräs och grön paprika. Vinerna kan påminna om Cabernet Sauvignon men har inte lika mycket fruktsyra och strävhet.

Viner gjorda av Cabernet Franc, helt eller delvis, brukar ha en klassisk och ganska stram karaktär och passar därför utmärkt till rätter av lamm- eller nötkött.

Perfect pairs

Server Render