Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Gewurztraminer

Gewürztraminer är en mycket aromatisk druvsort som främst förknippas med vita viner från Alsace i nordöstra Frankrike. Namnet betyder ”den kryddiga från Tramin” och tidigare trodde man att den har sitt ursprung i norra Italien. Numera vet man att det är en variant från den historiskt äldre druvsorten Savagnin och troligen uppkom i område mellan nordöstra Frankrike och sydvästra Tyskland.

Trivs bäst där det är svalt

Utöver Frankrike odlas druvan i många europeiska länder, som Tyskland, Italien och Ungern. Även länder som USA, Australien, Nya Zeeland och Chile har mindre odlingar, där den ger bäst resultat i svalare områden.

Vinerna har en ganska kraftig gul, ibland lite rosaskimrande, färg och doften kan beskrivas som både kryddig och parfymerad med toner av rosvatten, litchifrukt, persika och muskot. Vinerna är oftast torra, fylliga och alkoholrika men förekommer också som ett sent skördat, sött vin. Ett annat kännetecken är den låga fruktsyran. Det är en av de druvsorter som är lättast att lära sig att känna igen som novis i vinets värld.

Till kryddigt & gåslever

Gewürztraminer kommer bäst till sin rätt tillsammans med mat och är utmärkt som dryck till heta, kryddiga maträtter, från t.ex. det indiska, asiatiska eller mexikanska köket. I Alsace serveras det också till gåsleverpastej, smakrika ostar och kryddiga charkuterier.

Mer vinspiration & fler druvor

Server Render