Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Grenache

Grenache är en blå druva som trivs i varmare klimat och främst odlas i Frankrike och Spanien. Den är en av de mest odlade druvorna i världen och anses vara lättodlad och passar bra att odla i torra och varma regioner. Druvan är mest känd från Frankrike där den har under namnet Grenache och odlas främst i Provence för roséviner och i Chateauneuf-de-Pape i Södra Rhône för röda viner.

Druvan kommer ursprungligen från Spanien där den heter Garnacha och odlas på östkusten i Aragonien och Priorat i Katalonien. Numera odlas den även i Australien och Kalifornien där den trivs bra.

Utvalda viner på Grenache

Server Render

Druvans karaktär

Druvan ger hög avkastning och smaken kan variera beroende på vilket klimat och del av världen som druvan är odlad. Det som är typiskt är en framträdande och tydlig karaktär av röda bär, som jordgubbar och hallon. Ett vin på Grenache från Australien, Spanien eller USA har en högre alkoholhalt och tydliga smak av hallon och en jordigare ton. Viner från Frankrike är lättare med smak av tobak, örter och jordgubbar.

Man producerar både endruvsvin av Grenache eller blandar den med andra druvor som t.ex. en GSM-blend (Grenache/Syrah/Mourvedre) i Rhône och Nya världen eller tillsammans med t.ex. Tempranillo i Rioja. När man blandar Grenache gör man det med druvor som har mycket tanniner, det gör att vinerna blir lagringståliga. I Provence är Grenache kvalitetsdruvan för de klassiska ljust rosa rosévinerna.

Odlas i: Frankrike, Spanien, Australien, USA
Kända regioner: Södra Rhônedalen, Côtes-de-Provence, Priorat

Upptäck perfect pairs till Grenache

Server Render