Zinfandel är liksom den i princip identiska italienska druvan Primitivo härstammande från den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski. Zinfandel förknippas främst med Kalifornien och kom troligtvis till USA i början av 1800-talet.
Zinfandel förknippas främst med Kalifornien och kom troligtvis till USA i början av 1800-talet. Här är det relativt vanligt med gamla vinstockar av Zinfandel, och med hela 10 % av Kaliforniens vinodlingsareal är det en del av identiteten. Druvans popularitet har gjort att andra länder också börjat intresserat sig för den, och den odlas numera i exempelvis Chile, Sydafrika och Australien.
Ett varmare klimat är en förutsättning för att Zinfandel-druvan ska kunna mogna och visa sin fulla potential.
Härliga aromer av jordgubbsmarmelad, en gnutta krydda och fräscha sommarbär.
Zinfandel kan ge alla typer av viner men är främst förknippat med de fruktdrivna, ibland syltiga, röda vinerna med smaker som påminner om björnbär, mörka körsbär, mogna jordgubbar, skogshallon och svartpeppar. När Zinfandel odlas något svalare framstår aromer som violblom, mynta, eukalyptus, kryddor och plommon. Druvan har hög alkoholhalt och en relativt låg fruktsyra. När Zinfandel är ekfatslagrad får vinerna mer strävhet och struktur samt smaker med inslag av vanilj, gräddkola och kokos.
Zinfandel passar till kraftiga och gärna lite söta smaker som t.ex. grillat kött, barbecue, pizza, vilt och grytor.