Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Aligoté

Aligoté kan lite slarvigt sägas vara ”den andra gröna druvan” i Bourgogne, vid sidan av den mer aktade Chardonnay. Druvan är en korsning mellan Pinot Noir and Gouais och har odlats i området sedan 1700-talet för att göra vita viner. Idag består de totala odlingarna av endast cirka 1700 hektar i hela Bourgogne.

Uttryck från norr till söder

Druvan som odlas från norr till söder i Bourgogne, har förmågan att uttrycka jordmånen den växer i. I Côte Chalonnaise i den centrala delen av Bourgogne ligger byn Bouzeron som är den enda kommunala appellationen för 100% Aligoté, Bouzeron AOC. I en Bourgogne Aligoté AOC får upp till 15% Chardonnay blandas i vinet. Druvan odlas också i Schweiz, delar av Östeuropa och USA, ofta under någon av sina många synonymer.

Tidig och tålig druva

Aligoté mognar tidigt och är mycket tålig mot kyla och till viss del frost, och därför klarar sig bättre under svårare årgångar och också kan trivas i olika typer av terränger. Den ger ett vin som är friskt och fruktigt, ofta med doft och smak av blommor, gröna och gula äpplen, citron och örter. Tack vare sin naturligt höga syra är den också användbar i det mousserande Crémant de Bourgogne och den självklara basen i den klassiska drinken Kir tillsammans med svart vinbärslikör.

Aligoté ger bra matviner som passar utmärkt till skaldjur, ostron eller getost.

Perfect pairs

Server Render