Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du slutför din beställning till närmaste butik eller för hemleverans.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
champagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Rhônedalen

Rhône

Regionen har fått sitt namn av floden Rhône, och brukar i vinsammanhang delas upp i två delar. I praktiken är det bara flodnamnet som den flacka, södra delen har gemensamt med den smala, branta delen i norr. Appellationer som Hermitage, Cornas, Châteauneuf-du-Pape med flera får det att vattnas i munnen på konnässörer i hela världen.

Historia
Vinodlingen i Rhônedalen har en lång historia, med början på 600-talet f. Kr. då grekerna spred vinet uppför floden. Även romarna odlade vin här och Kejsar Augustus talade om Côte-Rôtie som världens nordligaste vingård. Andra som gjort avtryck är Vatikanen och påvedömet som på 1300-talet anlade ett sommarresidens utanför Avignon, och la grunden till det kända vinet Châteauneuf-du-Pape, som bokstavligen betyder "påvens nya slott”. Rhônevinerna blev inte kända i Paris förrän på 1600-talet. Enda transportsättet till norra Frankrike var på floden Saone, genom Bourgogne, som införde restriktioner för att undvika konkurrens. Vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet drabbade Rhône hårt med övergivna vingårdar och dåliga viner som följd. År 1923 formulerades därför en uppsättning regler i Châteauneuf-du-Pape för att garantera kvaliteten på områdets viner, som sedan blev basen för hela det franska appellationssystemet 1935/36.

Utvalt från Rhônedalen

Server Render

Geografi
Vinregionen Rhône är en ca 20 mil lång sträcka i nord-sydlig riktning, längs och runt floden, ungefär mellan städerna Vienne och Avignon. Det är den näst största regionen i Frankrike, räknat i volym.

Klimat och jordmån
I norra Rhônedalen råder inlandsklimat med milda våta, vintrar och varma somrar. Mistralen är en viktig faktor som blåser ner torr, kall alpluft från norr till söder och torkar upp vinodlingarna efter kraftiga regn. I södra Rhônedalen råder däremot medelhavsklimat med mycket milda vintrar och heta somrar. Även här påverkar mistralen och det är vanligt med oväder. Jordmånen i norra Rhônedalen domineras av granit och skiffer. I södra Rhônedalen däremot är variationen stor; stenigt och magert på höjderna och mer lerigt på lägre höjd.