Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Patagonia extrema

Patagonia

Det stora landskapet som sträcker sig över södra Argentina och Chile har tidigare varit mer förknippat med öken och dinosaurier, och kan tyckas vara ett av världens mest osannolika vinområden. Det svala och torra klimatet har dock visat sig ge eleganta rödviner och friska vita viner i toppklass!

Bodega otronia - Patagonia extrema
Generös doft med inslag av tropisk frukt och lätt blommiga inslag.

Geografi & historia

Patagonia är den sydligaste vinregionen i Sydamerika. Det är ett mycket stort område, dubbelt så stort som Kalifornien, och sträcker sig 300 kilometer längs floderna Rio Negro, Neuquén, Anelo och Choele.

På 1800-talet infördes konstbevattning i området och skapade en grön lunga kring floden där man odlade äpplen, päron och vin. Utvecklingen i området har tagit fart på senare tid, t.ex. så etablerades de första kommersiella vingårdarna i Neuquen så sent som 1999.

Klimatet och jordmånen

Stora delar av området är att betrakta som ökenområde och har ett kallt och torrt klimat, med en tydlig växling mellan varma dagar och kalla nätter. Vinodling är bara möjlig längs floderna som fylls på med smältvatten från Anderna. Jordmånen består främst av alluviala jordar, med en hel del inslag av kalk. Tack vare klimatet så mognar druvorna här långsamt, vilket ger dem en speciell karaktär.

Appellationer & druvor

Patagonias rykte beror i huvudsak på två av underdistrikten som ligger i dess norra del: det mer etablerade Rio Negro och det nyare Neuquen. Vin från dessa två zoner är traditionellt mer europeiska i stil än de från de centrala och norra regionerna i Argentina, till följd av områdets svalare klimat. Här finns gynnsamma förutsättningar och en stor potential som än så länge är tämligen outnyttjad.

Nationaldruvan Malbec upptar den största arealen men områdets stjärna heter Pinot Noir. Här odlas också Merlot och Cabernet Sauvignon. Det görs också bra vita viner på Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon och Riesling.

Mer vinspiration

Server Render