Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Vinstilar

Mousserande vin

Mousserande vin görs i nästan alla vinproducerande regioner och produceras av såväl blå som gröna druvor. Många försöker efterlikna originalet, men det är bara från regionen Champagne i Frankrike som vinet får benämnas Champagne.

Det finns totalt sex olika metoder för att framställa mousserande vin som vi berättar om nedan.

Champagnemetoden

Även kallad den traditionella metoden, Méthode Traditionelle eller Metodo Classico. Det är på detta sätt man framställer Crémant i Frankrike, Trentodoc i Italien och CAVA i Spanien. Metoden innebär att ett stilla basvin med hög syra får jäsa en andra gång på sin jästfällning i flaskan. Det är genom den jäsningen, som sker i svala vinkällare som trycket och mängden koldioxid i flaskan ökar och de små fina bubblorna skapas. Det är också under denna lagring som de karaktäristiska autolytiska tonerna av jäst, rostat bröd och brioche framträder.

Transfermetoden

Metoden innebär att vinet jäser i en annan flaska än den slutligen säljs i på marknaden. Efter jäsning filtreras vinet under tryck och förs över till den slutliga flaskan. Det kan till exempelvis vara till en Piccolo (¼ butelj) eller Demi (½ butelj). Denna metod används även för vissa större flaskor som är större än helflaska och Magnum; såsom Jeroboam (4 buteljer), Rehoboam (6 buteljer), Methusalem (8 buteljer), Salamanssar (12 buteljer), Balthasar (16 buteljer) och Nebukadnezar (20 buteljer).

Pol RogerPol Roger Brut Réserve
France
569 Sek

Charmatmetoden

Även kallad tankmetoden. All italiensk Processo gör enligt denna metod och det är den vanligaste metoden för att göra mousserande viner sett till volym. Det är en billig och enkel metod som innebär att basvinet hälls i en trycktank där socker och jäst tillsätts för en ganska snabb jäsning. Metoden resulterar i att vinet smakar som friskt och aromatiskt som druvorna och det stilla basvinet, fast med bubblor. Efter jäsningen filtreras vinet under tryck och tappas på flaska.

Astimetoden

Metoden används främst i regionen Piemonte i nordvästra Italien för att göra det söta, mousserande vinet Asti Spumante på druvan muscat. Metoden innebär att en ojäst druvmust blandas med jäst i en trycktank. Under jäsningen bildas kolsyra som delvis släpps ut ur tanken. Processen avbryts när vinet har nått cirka 6 – 9 procent alkoholhalt. Kolsyran som är kvar integreras i vinet och ger ett mousserande vin med hög restsötma. Vinet kyls ner till noll grader för att stoppa jäsningen. Därefter klarnas och filtreras det och hälls över på flaska. Resultatet blir ett sött mousserande vin med ganska låg alkoholhalt.

Utvalt Mousserande & Champagne

Server Render

Métode Ancestrale

Detta är en av de äldsta metoderna för att göra mousserande vin och anses av många vara grunden till champagne. Metoden innebär att ett stilla basvin får jäsa till cirka fem procent alkoholhalt och sedan kyls ned. Tillsammans med lite sötad druvmust tappas vinet på flaska och en andra jäsning startar sakta i flaskan. Med en tids lagring bildas en naturlig mousse och ett vin med lätt jästfällning. Detta är en metod som vi kan se i vissa naturviner som till exempel Pet-Nat, men även Vin Fou från Jura och Blanquette de Limoux från Languedoc.

Kolsyremetoden

Detta är en enklaste och billigaste metoden för att göra mousserande dryck. Kolsyra tillförs till ett vin, oftast i en trycktank, eller ibland direkt i flaskan. Metoden ger stora bubblor som försvinner väldigt fort. Metoden används bara för de allra enklaste mousserande vinerna och ofta för alkoholfritt. Precis som när man gör en läskedryck.

Aktuella mousserande viner & champagne
Hållbar
Ekologisk
Albet i NoyaPetit Albet Brut
Spain
129 Sek
Ekologisk
Hållbar
FerrariFerrari Brut Organic
Italy
189 Sek
Ekologisk
Hållbar
FerrariGiulio Ferrari Riserva del Fondatore
Italy
1650 Sek
Ekologisk
Hållbar
FerrariFerrari Perlé
Italy
299 Sek
Ekologisk
Hållbar
FerrariGiulio Ferrari Rosé
Italy
1999 Sek
Ekologisk
Hållbar
FerrariFerrari Riserva Lunelli
Italy
769 Sek
Hållbar
Ekologisk
FerrariFerrari Rosé
Italy
289 Sek
Pol RogerPol Roger Brut Réserve
France
569 Sek
Pol RogerPol Roger Brut Rosé
France
849 Sek
Pol RogerPol Roger Brut Vintage
France
779 Sek
Pol RogerPol Roger Blanc de Blancs
France
949 Sek
Pol RogerPol Roger Rich
France
569 Sek
Hållbar
Pol RogerCuvée Sir Winston Churchill
France
2349 Sek
Aktuella mousserande viner & champagne

Server Render

Upptäck perfect pairs

Server Render