Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Château Minuty

Château Minuty

Château Minuty är en av de klassiska egendomarna i Côtes-de-Provence i södra Frankrike. Vinhuset har varit en av pionjärerna för det blekt rosa rosévinerna, en Provencestil som hyllas världen över. Château Minuty har HVE-certifierat 160 hektar av sina vinodlingar av rosé med den högsta nivån på jordbrukscertifiering som finns i Frankrike.

Utvalda favoriter

Server Render

Hantverk och tradition

Den moderna historien om Minuty startar år 1936. Då köper Gabriel Fernet (farfar till nuvarande ägarna) 75 hektar vingårdar mellan Ramatuelle och Gassin i Côtes de Provence i södra Frankrike. Vingårdarna har ett unikt läge med utsikt över Medelhavet och den på den tiden oansenliga fiskebyn St Tropez. Brigitte Bardot var då bara två år, och det kom att dröja åtminstone 20 år innan St Tropez skulle förvandlas till jetset folkets inneställe nummer ett.

Idag står Château Minuty för merparten av de bästa rosévinerna som serveras på restaurangerna och uteserveringarna i St Tropez och längs större delen av Rivieran. I Sverige har de också lyckats bra med det läckert ljusrosa rosévinet M de Minuty som svenskarna har tagit till sitt hjärta. Sverige är idag deras största exportmarknad.

Redan år 1955 utsågs Château Minuty till en av 23 vingårdar (av totalt 300) som får kalla sig Grand Cru Classé de Provence, ett erkännande inte bara för kvaliteten på vinerna utan också för jordmånen och de odlingar som Château Minuty vårdar hållbart och med varsam hand.

Klassisk vingård i Provence

Château Minuty är i alla bemärkelser en klassisk vingård i Provence vilket innebär att de producerar de hyllade ljust rosa rosévinerna men även såväl vita viner som röda viner. Hela 80 procent av den årliga produktionen utgörs av roséviner och samtliga viner håller en låg sockerhalt. Klimatet i Côtes-de-Provence är varmt och närheten till havet gör också att värmen tempereras av svala vindar, något som också lämpar sig väl för vinodling och naturlig mognad i druvorna.

M de Minuty buteljeras på den klassiska kurviga Provence-flaskan. En flaska som är ritad av bröderna Mattons mamma och är deras egen unika Côtes de Provence flaska. Den finns i olika flaskstorlekar och kan i många fall köpas eller beställas i Systembolagets beställningssortiment på halvflaska, helflaska, magnumflaska, 3-liters flaska och 6-liters flaska. Minuty Préstige görs på uteslutande egna druvor och tappas på en klassisk Bordeauxflaska och i magnumflaska. Även Château Minuty’s flaggskepp Rosé et ’Or görs på egna druvor och tappas på en modern och elegant flaska.

Vi har arbetat hårt med att höja kvaliteten på samtliga viner. Ett led i vår strävan har varit att plantera områdets klassiska druvor på de allra mest lämpliga platserna- säger Jean-Etienne Matton.

Upptäck alla viner från Château Minuty
Hållbar
Château MinutyM de Minuty
France
169 Sek
Hållbar
Château MinutyM de Minuty
France
99 Sek
Hållbar
Château MinutyM de Minuty
France
419 Sek
Hållbar
Château MinutyMinuty Prestige Rosé
France
195 Sek
Hållbar
Château MinutyMinuty Prestige Rosé
France
459 Sek
Hållbar
Château MinutyMinuty Prestige Rosé
France
1150 Sek
Hållbar
Nyhet
Château MinutyMinuty Rosé Limited Edition
France
189 Sek
Hållbar
Château MinutyMinuty 281
France
545 Sek
Hållbar
Château MinutyMinuty et Or
France
281 Sek
Nyhet
Château MinutyMinuty Prestige Blanc
France
179 Sek
Nyhet
Château MinutyMinuty Prestige Rouge
France
179 Sek
Upptäck alla viner från Château Minuty

Server Render

Medelhavsklimat

De klassiska druvorna på lämpliga platser innebär att man har planterat druvan Grenache och den lokala druvan Tibouren, på den kalkhaltiga skifferjorden för att göra roséviner.
Den lokala druvan Rolle (Vermentino) på kalkrika jordar för vita viner och för de röda vinerna har man planterat druvorna Syrah och Mourvèdre på skifferjordarna närmast kusten.

Målet med våra roséviner är att ta tillvara på de fantastiska aromer som finns i Grenache. Det gör vi bäst genom att jobba med kylda druvor och jäsning vid låga temperaturer. Dessutom vill vi ha så lite tanniner som möjligt i vinet - säger Jean-Etienne Matton.

En av hemligheterna bakom den läckert ljusa rosa färgen på rosévinerna är att druvorna snabbt kyls ner till ca 14 grader när de handplockats vilket sker direkt i vingården. De kylda blå druvorna pressas lätt när de kommer in till vineriet som om man skulle göra ett vitt vin. Detta gör att man får med precis lagom mycket av färgen och tanninerna som sitter i skalet. Andra roséer, som är djupare i färgen, görs som ett rött vin och man skiljer så skalen från musten först efter ett visst antal timmar. Det anser bröderna Matton är ett lätt rött vin, snarare än en riktig rosé. Den ljusa rosa färgen är snarare ett resultat av strävan efter mycket fräsch frukt i smaken och hög kvalitet på vinerna, än ett självändamål. Ändå är det den läckert ljusa färgen på rosévinerna från Château Minuty som fått folk att reagera och skåla i dem världen över.

Hållbarhet hos Minuty

Château Minuty är certifierade enligt den högsta nivån av den franska hållbarhetsmärkningen HVE på gårdens 160 hektar. Vinhuset har alltid varit noga med hur de brukar sin mark och det var därför en självklarhet att få certifieringen som ett bevis från jordbruksdepartementet och som en försäkring till konsumenter att vinhuset främjar miljön genom hållbara initiativ.

Konkret innebär detta att man endast använder naturliga preparat och gödning i vingårdarna, allt för att främja jorden och ge den de bästa förutsättningar för att vinstockarna ska kunna ge kvalitativ frukt. Den biologiska mångfalden främjas också genom att vegetationen med träd och buskar bevaras och ett naturligt djurliv som omger odlingarna. Även användning av vatten är en stor fråga i områden som Côtes-de-Provence med varma perioder på året. Allt vatten renas och återanvänds för att ta tillvara på de resurser som finns naturligt utan att förbruka dem.

Perfect pairs & vinspiration

Server Render