För Melissa och Mike Brown pÄ Gemtree Wines handlar vinodlingen i McLaren Vale om att lÀmna en mer hÄllbar och friskare jord efter sig till nÀsta generation. I samtliga röda viner pÄ druvan Shiraz hittar du bÄde den storslagna Australiska stilen frÄn ursprunget med den speciella terroiren sÄvÀl som den sÀrprÀgel som ett omsorgsfullt, hÄllbart och ekologiskt arbete i vingÄrdarna bidrar till.
I början pÄ 1980-talet började Paul och Gill Buttery att odla rött vin och vitt vin ekologiskt i vinregionen McLaren Vale i Australien under namnet Gemtree Wines. Idag Àr det dottern Melissa Brown som Àr ansvarig för familjeföretaget och sköter de biodynamiska vingÄrdarna tillsammans med sin man Mike Brown som Àr vinmakaren.
För Gemtree handlar vinodlingen i McLaren Vale om att lĂ€mna en mer hĂ„llbar och friskare jord efter sig till nĂ€sta generation. Det Ă€r inte sĂ„ vanligt i Australien, ett land som annars domineras av ett fĂ„tal riktigt stora vinproducenter. Idag Ă€r Gemtree en imponerande Ă€ga med 130 hektar vinodlingar â alla ekologiskt certifierade.
Som vÀntat med ekologisk odling sÄ har vinerna friskhet och Ànnu tydligare karaktÀr frÄn sitt ursprung. De röda vinerna Àr mycket fruktiga, fylliga och mer rena med en balanserad karaktÀr av ekfat i bakgrunden samtidigt som de hÄller en lÄg sockerhalt.
Gemtree Wines Àr bÄde ekologiskt och biodynamiskt certifierade och har sedan flera decennier arbetat hÄllbart och miljövÀnligt i vingÄrden. OgrÀset mellan vinrankorna betas naturligt av fÄr som gÄr fritt bland vinrankorna. Det naturligt koncentrerade gödningsmedel som anvÀnds fÄr man bland annat genom att grÀva ner kohorn för att fÄ rÀtt PH-vÀrde till gödningen. Vattnet som anvÀnds Àr Ätervunnet och genom solceller pÄ taket produceras en stor del av den egna energiförbrukningen.
Gemtree tar ett stort ansvar för marken som brukas och gör allt för att lÀmna den vidare till nÀsta generation i Ànnu bÀttre skick Àn nÀr Mike och Melissa sjÀlva fick tillgÄng till att börja odla vin pÄ vingÄrdarna i McLaren Vale.
âThrough biodynamic farming we have seen improved vineyard health and higher quality fruit. The vine is able to reach its full potential for taste, nutrition and fragrance. Ultimately, this means our wine has a greater depth of quality and flavour, giving consumers a better tasting experience â wine that is good for the consumer and good for the environment.â - Melissa Brown
Druvorna som odlas Àr i huvudsak Shiraz och Cabernet Sauvignon. Genom den ekologiska odlingen har vinerna en friskhet och Ànnu tydligare karaktÀr frÄn sitt ursprung. De röda vinerna Àr mycket fruktiga, fylliga och mer rena med en balanserad karaktÀr av ekfat i bakgrunden samtidigt som de hÄller en lÄg sockerhalt.
I samtliga viner hittar du bÄde den storslagna Australiska stilen frÄn ursprunget som du söker i en Aussie-Shiraz och samtidigt den speciella terroiren sÄvÀl som den sÀrprÀgel som ett omsorgsfullt, hÄllbart och ekologiskt arbete i vingÄrdarna bidrar till.
Artiklar & vinspiration