Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
chablis en del av bourgogne

Chablis

Trots ett tufft klimat, men tack vare den kalkrika jordmånen görs här några av världens främsta vita viner, alltid är baserade på Chardonnay-druvan som här kommer till sitt mest ”ståliga” uttryck. Att inte gilla Chardonnay men älska Chablis är en av vinvärldens mest intressanta paradoxer.

Geografi i Chablis

Chablis är det nordligaste av Bourgognes områden, och ligger som en satellit, i departementet Yonne, halvvägs mellan Paris och Dijon i Frankrike. Egentligen är det närmare till Champagne än till övriga Bourgogne. Området har historiskt sett tillhört bägge grevskapen men har som vindistrikt sin tillhörighet till Bourgogne.

Vinhistoria

Det var sannolikt romarna som var först, men det var delvis tack vare vikingarna som det blev fart på vinodlingen. År 853 flydde munkar klostret i Tours för att undkomma vikingarnas härjningar, och anlade ett kloster och vingårdar i Chablis. Närheten till Paris har alltid varit en stor fördel. Under medeltiden var det franska kungahuset Europas trendsättare, vilket ledde till att Chablis började exporteras runtom i Europa. När järnvägen från Paris till Marseille stod klar 1856 blev Chablis utkonkurrerat av det billigare vinet från Sydfrankrike. Vinodlingsarealen krympte från 40 000 till 400 hektar 1945. Att Chablis överlevde berodde huvudsakligen på att man höll fast vid Chardonnay och satsade på kvalitet i stället för att försöka tävla med andra billiga viner.

Appellationen Chablis bildades 1938.

Utvalt från Chablis

Server Render

Klimatet och jordmånen

Chablis har ett kontinentalt klimat med kalla, långa vintrar och varma, torra somrar. Floden Serein har en värmande inverkan. Med sitt nordliga inlandsläge är det stor risk för frost långt in i maj. Hagel är också en utmaning som kan orsaka stora lokala skador. Jordmånen är en 150 miljoner år gammal blandning av kalksten, porös kalkhaltig lera och mängder med ljusa fossiler. De huvudsakliga varianterna kallas Kimmeridge och Portland och är grunden för vinernas unikitet.

Viktiga appellationer

Chablis är indelat i fyra olika appellationsnivåer som är tätt knutna till vingårdarnas läge och jordmån. Klassificeringen innebär ingen garanti för att vinerna är bättre, men generellt sett är de högre klassificerade vinerna av högre klass.

  •   Petit Chablis, ca en femtedel av arealen
  •   Chablis, två tredjedelar av arealen
  •   Chablis Premier Cru, 89 st namngivna vingårdar enligt en uppdatering av reglementet som i själva verket är 17 grupper och det är i princip bara de namnen som används. Exempel: Fourchaume, Montmain med flera.
  •   Chablis Grand Cru, 107 hektar fördelat på sju lägen på samma sydvästsluttning: Bougros, Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos och Blanchots. 

I Chablis används uteslutande Chardonnay, lokalt även kallad Beaunois.

Mer vinspiration

Server Render