Elegant och balanserat med toner av hallon, röda vinbär, vilda jordgubbar och en lätt kryddighet. Finstämd syra, slanka tanniner och en lång eftersmak.
Druvorna skördas för hand för att avstjälkas och pressas försiktigt när de kommer till vineriet. Musten har jäst i rostfria ståltankar med temperaturkontroll i tre dagar följt av alkoholjäsning vid 26° C i ca en vecka. Därefter överfördes vinet till 228-liters barriquer för malolaktisk jäsning och lagring i flera månader. Pinot Nero della Sala lagras på flaska i slottets historiska källare under ytterligare en period innan den släpps till försäljning.
Om producenten
Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello, Guado al Tasso och Cervaro della Sala. Förutom vingårdarna i Toscana har man även egendomar i Piemonte, Umbrien och Puglia och dessutom i Maipo Valley i Chile, Napa Valley i USA, Bataapati i Ungern och på Malta.
Hållbarhet
För familjen Antinori är hållbarhet integrerat i det dagliga arbetet. Vingårdarna i Puglia är ekologiskt certifierade och på La Braccesca i Cortona/Montepulciano experimenterar man med biokol som uppstår vid förbränning av organiskt material, dvs birester vid vintillverkningen. Biokolen kan användas både som jordförbättring i vingården och som bränsle. I samtliga av Antinoris vinkällare använder man sig av gravitation i största möjliga mån för att spara energi.
Elegant och balanserat med toner av hallon, röda vinbär, vilda jordgubbar och en lätt kryddighet. Finstämd syra, slanka tanniner och en lång eftersmak.
Druvorna skördas för hand för att avstjälkas och pressas försiktigt när de kommer till vineriet. Musten har jäst i rostfria ståltankar med temperaturkontroll i tre dagar följt av alkoholjäsning vid 26° C i ca en vecka. Därefter överfördes vinet till 228-liters barriquer för malolaktisk jäsning och lagring i flera månader. Pinot Nero della Sala lagras på flaska i slottets historiska källare under ytterligare en period innan den släpps till försäljning.
Familjen Antinori, Italiens ledande vinfamilj
Om producenten
Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello, Guado al Tasso och Cervaro della Sala. Förutom vingårdarna i Toscana har man även egendomar i Piemonte, Umbrien och Puglia och dessutom i Maipo Valley i Chile, Napa Valley i USA, Bataapati i Ungern och på Malta.
Hållbarhet
För familjen Antinori är hållbarhet integrerat i det dagliga arbetet. Vingårdarna i Puglia är ekologiskt certifierade och på La Braccesca i Cortona/Montepulciano experimenterar man med biokol som uppstår vid förbränning av organiskt material, dvs birester vid vintillverkningen. Biokolen kan användas både som jordförbättring i vingården och som bränsle. I samtliga av Antinoris vinkällare använder man sig av gravitation i största möjliga mån för att spara energi.