Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Reportage

Glasets betydelse

Glaset har stor betydelse för att vinet ska komma till sin rätt. En enkelt test som du kan göra hemma är att ställa fram tre glas med olika former. Häll lite vin i varje glas, dofta, snurra på glaset, dofta igen, smaka och bedöm sedan vilket av glasen som passar bäst för just det vin du provar. Du kommer garanterat att känna skillnad på vinet i de olika glasen.

Här har vi hämtat lite tips på olika glas till champagnen från våra kollegor på bestchampagne.se.

Prova dig fram och hitta din favorit!

Coupe

Ett av de mest klassiska glasen är det som kallas coupe. Glasen känns väldigt eleganta och är mest kända för de eleganta champagnetornen man kan bygga av dem.

Snyggt, men tyvärr misshandlar man champagnen eftersom det är helt omöjligt att känna någon doft och bubblorna försvinner fortare än man hinner dricka upp. Men de är vackra och festliga!

Flöjtglaset

Flöjten, eller som det heter på franska, flûte, togs fram under tidigt 1700-tal så man gick från att dricka ur metallglas till riktiga glas. Flöjtens utformning är designad at att behålla bubblorna i drycken då man har så liten toppyta som möjligt.

Det gör att man tyvärr inte heller kan snurra glaset för att frigöra och känna av aromerna i champagnen. Praktiskt i skåpet och för många förknippat med hur ett champagneglas ska se ut.

Tulpanglaset

Ett bra provningsglas bör ha en tulpanform, det vill säga, smalna av lite uppåt. Den formen gör det dels enklare att snurra drycken i glaset utan att spilla, dels fångar det upp och koncentrerar aromerna i drycken så du lättare kan bedöma dem.

Glaset bör vara helt genomskinligt och inte färgat eller ha mönster. Det behöver också ha en lagom lång stjälk att hålla i. Dels värms inte drycken av handen om du håller i stjälken, dels doftar händer ofta tvål eller handkräm som kan försvåra att känna doften. Stilrent och elegant!

Vitvinsglaset

Att hitta det perfekta glaset är ännu mer komplext eftersom det beror på vilken champagne du vill njuta. Är det en gammal årgång, en chardonnay eller en champagne med Pinot Noir, kan du med fördel använda ett glas med riktigt stor kupa. ? Men har du inte lust att köpa flera glas så använd hellre ett klassiskt vitvinglas. Välj ett glas med mjuka runda former, som smalnar av något uppåt och har en lagom hög stjälk att hålla i. I den runda kupan kommer champagnens aromer fram som allra bäst.

Dofta, snurra champagnen lätt i glaset för att frigöra aromer och låta hela insidan av glaset täckas av aromerna, dofta igen. Ta en sipp och njut av ditt val av glas!

Upptäck våra onlineprovningar!

Server Render