Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Reportage

Pasta för alla tillfällen

I Sverige har vi verkligen tagit det italienska köket till våra hjärtan och pastan är väl nästan att betrakta som vår tids husmanskost. Mellan 1960 och 2010 nästan halverades vår konsumtion av potatis och pastan har tagit över dess roll som kolhydrat på tallriken.

Det är inte svårt att förstå varför. Pastan är enkel att laga och dess många former gör den användbar till mycket och det finns väl nästan inget i matväg som inte är gott tillsammans med pasta på det ena eller andra sättet. Det är därför en självklar ingrediens i skafferiet och funkar både till vardags som till fest.

Världspastadagen 25/10

Några som gladeligen hyllar pastan är den europeiska organisationen UN.A.F.P.A. (Union of the Organizations of Manufacturers of Pasta Products in the E.U.) som instiftade mathögtiden Världspastadagen 1995. Sedan dess firar vi pastan lite extra den 25 oktober varje år.

Visste du förresten att det finns över 600 olika pastasorter runt om i världen, och mer än 400 namngivna varianter bara i Italien? Det italienska ordet pasta är ett samlingsnamn för alla dessa sorter och betyder i stora drag deg eller gröt. Den görs vanligen på bara durumvetemjöl, vatten och ibland ägg.

Utvalda pastarätter som vi gillar

Server Render

Pastans väg till Italien

Pasta har funnits i mängder av former genom historien och kan spåras cirka 7000 år tillbaka i tiden. Det finns arkeologiska fynd från både Kina, Persien och Medelhavsområdet vilket tyder på att det är en form av livsmedel som utvecklats på olika platser samtidigt. Enligt myten så var det Marco Polo som tog med sig pastan till Italien från Kina. Men det är mer troligt att det är arabernas förtjänst. De tillverkade torkad pasta redan på 800-talet för att den skulle hålla under långa resor i öknen och via deras inflytande på Sicilien har pastan blivit en del av det italienska köket.

Pasta började tillverkas hantverksmässigt i Palermo på 1000-talet och fram till 1400-talets slut var det en mycket exotisk maträtt i Italien. Det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass.

Penne, farfalle, spagetti & tagliatelle

Även om italienarna kanske inte var först med pastan, så finns det inget land i världen där man äter så mycket pasta som i just Italien. De flesta italienare påstår sig äta åtminstone en portion pasta varje dag! Penne, farfalle, spaghetti, tagliatelle – kärt barn har många namn och varje del av Italien har sin egen tradition, sina egna pastaformer och sina egna recept på pastasåser.

Den mest markanta skillnaden är att i södra Italien är durumvetet rikt på protein så där görs pastan bara med mjöl och lite vatten. I de norra regionerna är vetet ”mjukare” och där tillförs istället proteinet genom att ägg blandas ner i degen.

Pasta & vin i lokala kombinationer

Att äta pasta med en god sugo eller ragú utan ett glas gott vin är såklart helt otänkbart för en italienare och självklart dricker de sina lokala godsaker. Vi firar Världspastadagen & alla andra dagar med tre recept och tre viner från tre olika regioner i Italien.

Umbrien
Lokal pastarätt: Spaghetti al Rancetto
Till receptet!
I glaset serveras: Rubesco från Lungarotti

Toscana
Lokal pastarätt: Pappardelle al ragú con cinghiale (vildsvinsragu)
Till receptet!
I glaset serveras: Villa Antinori från Marchesi Antinori

Piemonte
Lokal pastarätt: Tajarin al tartufo (tryffel)
Till receptet!
I glaset serveras: Prunotto Occhetti Langhe Nebbiolo

Buon appetito!

Perfect local pairs till pasta

Server Render