Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Reportage

Bolla Amarone - en betydande vinhistoria

Historien brukar förtälja att världens första Amarone gjordes av Bolla år 1953, med vinet från årgången 1950. Även om stilen hade tillverkats tidigare, så var det med Bolla som den första kommersiella lanseringen skedde och som ledde till att producenten länge var synonymt med regionen. Bakgrunden till vinhuset börjar med en Alberto Bolla i slutet av 1800-talet, som drev en restaurang i Soave men vars kärlek till vin ledde fram till starten av hans första vineri 1883.

Tack Christoffer Enquist på Livets Goda för den fina artikeln i maj/juni 2025

En kärleksförklaring till vinet

Alberto Bollas vingård grundades i Soave 1883, men precis som i många andra vackra producenthistorier så rotades kärleken till vinet i ung ålder, där han spenderade mycket tid i källaren på sina föräldrars restaurang Al Gambero.

Så småningom växte affärsmannen i Bolla fram då han med framgång började sälja det lokala vita vinet – soave – till andra krogar i området. Inom kort hade försäljningen spridit sig så långt bort som Verona och Venedig, där han med sina bröder 1902 öppnade sin egen restaurang.

År 1930 kom senare att markera en viktig händelse då hans äldsta son Giorgio – oenolog och beundrare av finare viner – klev in i familjeföretaget och öppnade sin fars ögon för områdets potential av att producera högkvalitativa viner. Året därefter, 1931, grundade Alberto sitt första vineri i kommunen Pedemonte, i hjärtat av Valpolicella Classica, där man började producera viner som Recioto, Valpolicella och sedermera Amarone, förutom den vita Soaven som redan producerades i den ursprungliga vingården.

Upptäck Bolla & Venetien

Server Render

Amarone från Veneto på vinkartan

Under de följande åren växte deras marknad, såväl inhemska som internationella där man var en av de första aktörerna att ge sig in på den amerikanska marknaden. Men det stora genombrottet var såklart Bollas roll i amaronens officiella födelse. När Alberto Bolla fyllde 80 år, 1953, så hade hans barnbarn överraskat honom genom att de buteljerat hans favoritvin - Recioto Amarone Riserva del Nonno från årgången 1950. Denna lyckosamma och uppskattade present väckte i sin tur idén om att presentera vinet för den stora marknaden, vilket man gjorde i Milano samma år. Responsen blev överväldigande och succén var därmed ett faktum, vilket satte Amarone på kartan som ett prestigevin som representerade Venetien för världen och som ledde till att Bolla blev synonymt med appellationen, vars DOC etablerades först 1968.

Historien gör gällande att tillvägagångssättet för att producera vinet redan existerade, men faktum är att Bolla - i kraft av sin starka position på marknaden - var en av de första och viktigaste aktörerna för att lansera ett vin kommersiellt med beteckningen Amarone för en bredare publik.

Affärerna fortsatte under åren att växa, speciellt i USA, vilket 1971 ledde till att den amerikanska distributören köpte 40 procent av Bolla, för att sedan år 2000 förvärva resterande delen. Men 2006 blev Bolla återigen italienskt då Gruppo Italiano Vinis köpte företaget, inklusive den ursprungliga vineriet i Pedemonte, med visionen att bevara de värderingar gällande kvalitet, passion och respekt för området, som först fram av familjen Bolla i generationer.

Bolla Le Poiane Amarone Della Valpolicella DOCG 2019

Ett av vinerna som Bolla representerar på vårt kära monopol är Le Poiane Amarone som nu huserar i årgång 2019. Som brukligt är det dominerande del corvina och corvinone (70 procent) stöttat av resterande del rondinella. Efter handplockning får druvorna torkas i ca tre månader, vilket avdunstar 40 procent av vätskan. Vinet skalmacereras och fermenteras sedan i temperaturkontrollerade former tills sockret är helt borta. Därefter åtskiljs vinet från skalresterna för malolaktisk jäsning i fat. Lagringen sker delvis på nya franska- och amerikanska fat, och delvis på slovenska fat, under 24 månader. Därefter blandas vinet för vila i butelj i ytterligare tre månader innan vinet är redo för marknaden.

I Bollas omedelbara tillgänglighet så finner vi en klassisk amarone som har ett vinöst anslag där en finpolerad körsbärsyrlighet med citrus i faggorna, bygger upp lager och komplexitet för det djupet som döljer sig bakom de initiala intrycken. Dragen från russin är nedtonade och de ursprungstypiska vindarna av kakao, torkade plommon och mörk choklad är närvarande men inte övertagande, vilket i samspel med diskreta hintar av tobak, läder och en gomfästande örtpepprad kryddighet samt texturbyggande tanniner, skapar såväl komplexitet som elegans. Le Poiane bygger på med kraft så att vänner av amarone känner igen sig, absolut, men det är med finess, skärpa och fräschör som resulterar i ett mycket njutbart intagande idag, samtidigt som fundamentet för vidare lagring finns för den som önskar.

Livets Goda Betyg 91+

Nya regler för produktion av Amarone från 2019

2019 godkände Valpolicella-konsortiet ändringar av produktionsreglerna för att gå i takt med tiden och nedan följer några av de nya reglerna:

  • Man fastställde att procentsatsen av corvinonedruvor, från maximala 50%, nu kunde vara mellan 45-95%. Detta eftersom corvinone klarar sig bättre i varma temperaturer än corvinadruvan.
  • Druvor som är avsedda för Amarone-produktion måste komma från vinodlingar som varit produktiva i minst 4 år, i stället för 3 år som tidigare var fallet.
  • Som ett led att följa den allmänna förändringen i vintrenden som lutar mer åt torrare viner så sänkte man restsockerhalten från 12 g/l till 9 g/l.
  • Valpolicella Ripasso är det vin som sett störst försäljningsframgångar under de senaste åren och därför fastställde konsortiet att Ripassoviner måste innehålla 10–15 % Amarone eller Reciotovin. Dessutom, måste Ripasso-metoden pågå minst 3 dagar och att druvsaften som ska bli Ripassovin liksom druvskalen måste tillhöra samma vinproducent som gör den andra jäsningen.
  • Den sista regeländringen var att det utöver traditionell kork även är tillåtet att använda skruvkork vid buteljering av Valpolicella-viner. För Amarone och Ripasso är dock endast traditionell kork tillåtet.
  • Amarone blev ett DOCG-vin årgången 2010, innan var det DOC

Mer vinspiration

Server Render