Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Reportage

Renzo Cotarella - en ödmjuk legend

När en levande legend kommer till stan så får man passa på att lyssna på några visdomsord från en som verkligen vet vad han pratar om. Renzo Cotarella har varit Piero Antinoris parhäst sedan 1979. Han är en av Italiens, om inte världens, ledande vinauktoriteter i sin roll som VD och chefsvinmakare på Marchesi Antinori.

Traditionen ger oss trygghet att blicka framåt

”Jag delar Pieros fokus på vingårdarna. I grunden är vi jordbrukare och man måste förstå platsen och anpassa sig efter förutsättningarna. Då blir det kvalitet i vinet. Det går inte att använda samma metoder överallt.”

Familjen Antinoris historia som vinproducenter sträcker sig mer än 600 år tillbaka i tiden men de har samtidigt blivit kända för att kombinera det med nyfikenhet och innovation.

”Traditionen är inte vårt öde för vi tittar snarare framåt än bakåt. Den är en del av vår kultur som ger oss en trygghet och en riktning för kommande generationer.”

Under tiden som Renzo varit verksam hos Antinori har allt större fokus lagts på att förvärva och plantera egna vingårdar snarare än att köpa druvor. Idag äger de 2 000 hektar framför allt i Toscana men även i andra regioner och länder. Investeringarna har gjorts för att kunna ta ett ännu större ansvar för det vin som sedan ska konsumeras runtom i världen, även om de ibland har tvingats gå på tvärs mot lokala regler och traditioner.

Familjen Antinoris visitkort

Ett tydligt exempel på denna linje är firmans storsäljande signaturvin, det ikoniska Villa Antinori. Fram till år 2000 såldes vinet som Chianti Classico men idag står det IGT Toscana på etiketten. Vinet hade länge varit firmans lokomotiv och kanske tagits lite för givet och glömts bort innan Piero och Renzo kom på bättre tankar.

”Villa Antinori är det enda vinet från Marchesi Antinori som bär familjens namn. Det är som ett slags visitkort, och måste vara bra – alltid. Ungefär som de stora champagnehusen tänker kring sina så kallade standardcuvéer. Vi hade en idé om hur vi skulle förbättra vinet genom att bara använda egna druvor, men kände oss begränsade av regelverket i Chianti så vi valde att lämna appellationen. Det var rätt, om än inte ett lätt beslut. Villa Antinori överleverar kvalitet redan idag och jag vet att det kommer att bli ännu bättre!”

Idag görs även en Villa Antinori Chianti Classico Riserva, så man kan säga att cirkeln är sluten och att varumärket lyckas kombinera det bästa av två världar. Även själva ”Villan” som är avbildad på etiketten är åter i familjens ägo.

Cervaro della Sala - nu på Systembolaget

Antinori är för många synonymt med Toscana, men för Renzo personligen är ”hemma” grannregionen Umbrien. Där växte han upp med sin, i vinkretsar nästan lika kände bror Riccardo. Det var också där karriären hos Antinori tog sin början i slutet på 70-talet, när han som ung fick förtroendet att ansvara för egendomen Castello della Sala i Orvieto.

”Jag visste att vi kunde göra bra vin i Umbrien även om det vid den tidpunkten inte var lika känt och traditionstyngt som Toscana. Det gav oss en frihet att experimentera med olika druvor och vinstilar.”

Det första vinet som nådde marknaden från egendomen med Renzos signatur var Chardonnay-vinet Cervaro della Sala. Ett vin som numera räknas som Italiens kanske bästa vita vin.

”Det vinet kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta och jag blir såklart väldigt stolt över att det nu också går att hitta på Systembolagets hyllor”

Framförhållning och innovation

Experimentlustan och innovationstakten har fortsatt vara en röd tråd i Renzos samarbete med Piero Antinori och numera även nästa generation på vinhuset.

”Att odla vin kräver en framförhållning i decennier och kanske sekler. Över tid har vi tillsammans lärt oss vilka druvor som trivs bäst på olika platser framför allt i Toscana. Men vem vet varifrån nästa stora vin kan komma? Man måste våga att prova nya druvor i nya, och ibland undervärderade, områden. Till exempel har vi precis planterat Carmenère i en gammal persikolund i Umbrien. Och vi tror mycket på potentialen i Castel del Monte i norra Puglia med sin kalkrika lerjord och blåsiga mikroklimat”.

Mer än så hinner inte Renzo glänta på dörren även om han bubblar av entusiasm eftersom tiden för vårt samtal rinner ut. Men det ger oss anledning att få återkomma i ämnet. Framtiden för Antinori ser minst lika ljus ut som familjens historia.

Text: Michael Wising

Mer från Marchesi Antinori

Server Render