Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner är Österrikes nationaldruva för vita viner och landets mest odlade med ungefär en tredjedel av arealen. Druvan tros ha anor från romartiden, men finns dokumenterad i skrift sedan 1700-talet.

Trendig & klassisk druva
Druvan odlas i nästan alla österrikiska vinregioner men trivs bäst i de branta sluttningarna ner mot floden Donau. De mest ansedda vinerna kommer från distrikten Kamptal, Kremstal, Wachau och Wienviertel i Niederösterreich. Druvan trivs inte i för svala klimat och har därför inte nått någon större framgång i Österrikes närområde, men på senare tid har druvan blivit trendig även hos vinodlare i Nya Zeeland, Australien och USA.

Populärt vin till maten
Grüner Veltliner har blivit populär då den är relativt lättodlad och motståndskraftig mot olika sjukdomar. Druvan mognar relativt sent vilket möjliggör olika stilar som traditionellt klassificerats efter mognadsgrad. Det är i princip alltid torra viner, med typiska aromer av vitpeppar, örter, päron, äpple och grapefrukt. Viner med mognad har ibland en liten rökighet och toner av honung. Idag finns det även producenter som experimenterar med skalmaceration och gör så kallade ”orange” viner.

Grüner Veltliner passar som handen i handsken till fisk och skaldjursrätter, men de fylligaste vinerna smakar ypperligt även till rätter på ljust kött.

I Österrike är det vanligt att dricka Grüner Veltliner till kalvschnitzel, charkuterier och korvar.

Mer vinspiration & fler druvor

Server Render