Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Domaine Didier Dagueneau

Domaine Didier Dagueneau

Vinerna från Domaine Dagueneau förtjänar sin rättmätiga plats bland världens stora viner. Som New York Times sammanfattar det: ”Att smaka ett Dagueneau-vin för första gången är en uppenbarelse. Vinhusets Sauvignon Blancs har en oväntad renhet, smakerna är intensiva och samtidigt nyanserade. Det är inte frukten som går igenom, utan friskheten, elegansen och ursprunget”

Hantverk och tradition

Didier Dagueneau är vinmakaren som alltid ville testa gränserna. Redan som ung gjorde han revolt för att prova på livet utanför familjens långa tradition som vinmakare. När han återvände till hembyn gjorde han det på sitt eget sätt. Istället för att inrätta sig som fjärde generationen i vinmakarfamiljen Dagueneau i byn St Andelain i Pouilly-Fumé, valde han att etablera en egen egendom i Pouilly-Fumé. Med inspiration från Bourgogne och namnkunniga mentorer som Edmond Vatan och Henri Jayer satte han ambitionen högt för att göra en alldeles unik och ursprungstypisk Poulliy-Fumé från de bästa vingårdarna runt St. Andelain.

Odlingarna runt Pouilly-Fumé är de som alltid kom att ligga närmast hjärtat hos Domaine Dagueneau även när ägorna utökades. År 2000 förvärvades även vingårdar i Sancerre (där han planterade i extremt branta, kalkstensbelastade ”Monts Damnés”) och år 2002 förvärvades även odlingar i Jurancon.

Prestigevinet Silex

Från vingården Silex i Saint Andelain kommer ett av Domaine Dagueneaus signaturvin. Silex är namnet på den flintarika och steniga jordmånen som återfinns i just denna vingård. Vinet får en nästan överdriven mångfald av blommighet, färska örter, citrus- och stenfrukter, en söt bitterhet samt toner av röda vinbär och mineralitet som kan liknas vid vid krossad sten.

Efter skörd och temperaturkontrollerad jäsning lagras vinet i en blandning av nya och gamla ekfat. Detta bidrar till djupet och integrationen av mineralitet och ger ett vin som kan lagras i många år.

Allokerade viner

Viner från Domaine Dagueneau kommer i allokerade och mindre volymer. Tillgång till vinerna ges genom medlemskap i Ward Wines Premium. Anmäl dig nu för att ta del av nästa erbjudande!

Pionjär inom vinmakning

Didier var sin egen tuffaste kritiker och experimenterade med olika tekniker med målet att höja kvalitet. Han var tidigt ute med ekologisk vinodling och naturlig jäsning, samt omfattande experiment gällande såväl storlekar som modeller på ekfat för den optimala lagringen. Som alla stora vinproducenter visste Didier att vägen till framgång ligger i omsorgsfullt arbete i vingården. Avkastningen har därför alltid varit låg, vanligtvis 50-75% av skörden. Jorden kring vinstockarna bearbetas med plog och ibland även med hästar för att uppmuntra vinrankans rötter att söka sig ännu djupare i jorden.

Tragiskt nog omkom Didier i en flygolycka i september 2008. Världen sörjde över förlusten av en av sina visionära vinmakare som endast var 52 år vid hans död.

Nästa generation tar över

De stora skorna fylldes av Didiers son och dotter, Louis Benjamin och Charlotte. Båda hade vuxit upp på vingården, och de senaste åren hade Benjamin arbetat tillsammans med sin far i vingårdar och i vineriet och fått förståelse för hans vision om perfektion. Louis Benjamin driver vinhuset vidare med stor ära och även hans viner hyllas stort av kritiker och journalistkåren.

Numera är det Louis-Benjamin Dagueneaus namn som står på etiketterna och det är också han som leder arbetet på Domaine Dagueneau.

Mer vinspiration

Server Render