Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Franschhoek

Franschhoek

Franschhoek, det franska hörnet, är en berömd vinregion med ett mycket vackert läge. Dalen omges av höga berg på tre sidor och i mitten ligger vingårdarna. Det är också en pittoresk liten stad och ett av Sydafrikas hetaste resmål som är nästan lika känt för sina lyxiga restauranger och hotell som för de goda röda viner och vita viner.

Vinregionens läge

Franschhoek ligger en dryg timmes bilresa öster om Kapstaden, och är granne med andra kända vindistrikt som Stellenbosch och Paarl. Det är en liten vinregion som med sina 1200 hektar endast står för ca 2% av landets produktion. Franschhoek räknades tidigare som en del av Paarl, och fick först 2010 status som eget distrikt under Sydafrikas appellationssystem Wine of Origin.

Utvalt från Sydafrika

Server Render

Historia, hantverk & tradition

År 1688 immigrerade en grupp franska hugenotter till Kapkolonin, efter att ha flytt religionskrigen i Frankrike där protestanter blev förföljda för sin tro. Efter att ha misslyckats med att integrera dem med de tyska och holländska immigranterna i Kapstaden så tilldelade guvernören Simon van der Stel dem mark i dalen Olifantshoek, ”elefanternas hörn”. Över tid försvann elefanterna och dalgången blev istället känd under namnet Franschhoek, ”det franska hörnet”. Många av dessa flyktingar förde med sig kunskap och erfarenheter om vinodling och spelade en stor roll i vinnäringens utveckling.

En vinregion med Medelhavsklimat

Generellt kan klimatet sägas vara av medelhavstyp, med varma somrar och den mesta nederbörden faller under vinterperioden. Mängden regn varierar stort, från 400 mm nere i dalgången till upp till 2000 mm högre upp i bergen. Bergskedjorna och sluttningarna som omger dalgången bidrar med en stor variation av mikroklimat och jordmåner. Längst ner i dalgången är jorden rik på sand, längs vissa sluttningar finns en rikare lerjord och i högre lägen dominerar granitjorden med inslag av den ovanligare sandstenen Greywacke.

Druvor som trivs i Franschhoek

Den sydafrikanska vinlagen reglerar inte vilka druvor som odlas i vilka distrikt, så här finns en stor bredd av druvor. Några druvsorter står dock ut historiskt och kvalitetsmässigt. Sémillon har en lång historia i Franschhoek och är det mest kända vita vinet, inte minst de eklagrade versionerna, tillsammans med frisk, elegant Chardonnay. Den ledande blåskaliga druvan är Cabernet Sauvignon och här görs också bra viner av Cabernet Franc och Syrah. Franschhoek har också på senare år blivit alltmer känt för MCC, Méthode Cap Classique, dvs de flaskjästa mousserande vinerna enligt den traditionella champagne-metoden.