Héritage Clairette Adissan An 77 har en klar, blekt gul färg med ungdomliga gröna skiftningar. I doften hittar du blommiga toner och aromer av gul frukt som ananas, citrus och exotiska frukter. Med lagring utvecklas vinet till att visa upp mineralitet, inslag av torkad frukt och en lätt honungston. I smaken är det friskt i attacken, krämigt i mitten och avslutar med en fin, saftig längd.
Druvorna skördas nattetid när temperaturen är som lägst, för att bevara aromerna och förhindra oxidation. Endast den första, mest kvalitativa juicen används. Efter klarning sker jäsning vid låg och kontrollerad temperatur (ca 16–18 °C) för att bevara friskheten. Vinet lagras därefter i ståltankar i flera månader med regelbunden omrörning av jästfällningen (bâtonnage), vilket ger en naturlig rundhet och krämighet i smaken.
Servera till Grillad eller ugnsbakad vit fisk med örter och citron, färska skaldjur, moules marinières eller en carpaccio på pilgrimsmusslor eller ceviche. Även gott till somriga sallader med citrus eller fänkål, grillade grönsaker med citron- och olivoljedressing eller vietnamesiska vårrullar. Det här är ett matvänligt vin som fungerar lika bra som aperitif – gärna serverat svalt under varma dagar.
Om producenten
Gérard Bertrand är en välrenommerad familjeägd vinproducent med sitt hjärta i Languedoc-Roussillon. Sedan 2002 har vinhuset arbetat målmedvetet med hållbarhet i vingårdarna och idag odlas samtliga 17 egendomar med totalt 1 000 hektar helt biodynamiskt, vilket gör Gérard Bertrand till världens största biodynamiska vinodlare. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området.
Gérard Bertrand utsågs 2023 till ”Master Winemaker of the Year” av magasinet The Drink Business och vid två tillfällen har Gérard Bertrands viner serverats vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.
2024 fick Gérard Bertrand den prestigefyllda utmärkelsen ”Gyllene Glaset” av magasinen Allt om Vin och Allt om Mat med motiveringen:
För att ständigt förse den svenska marknaden med personliga viner i olika stilar och prisklasser, alla med tydlig doft och smak av sydfrankrike. För sin övertygelse om att vägen fram ska vara hållbar och långsiktig.
Héritage Clairette Adissan An 77 har en klar, blekt gul färg med ungdomliga gröna skiftningar. I doften hittar du blommiga toner och aromer av gul frukt som ananas, citrus och exotiska frukter. Med lagring utvecklas vinet till att visa upp mineralitet, inslag av torkad frukt och en lätt honungston. I smaken är det friskt i attacken, krämigt i mitten och avslutar med en fin, saftig längd.
Druvorna skördas nattetid när temperaturen är som lägst, för att bevara aromerna och förhindra oxidation. Endast den första, mest kvalitativa juicen används. Efter klarning sker jäsning vid låg och kontrollerad temperatur (ca 16–18 °C) för att bevara friskheten. Vinet lagras därefter i ståltankar i flera månader med regelbunden omrörning av jästfällningen (bâtonnage), vilket ger en naturlig rundhet och krämighet i smaken.
Servera till Grillad eller ugnsbakad vit fisk med örter och citron, färska skaldjur, moules marinières eller en carpaccio på pilgrimsmusslor eller ceviche. Även gott till somriga sallader med citrus eller fänkål, grillade grönsaker med citron- och olivoljedressing eller vietnamesiska vårrullar. Det här är ett matvänligt vin som fungerar lika bra som aperitif – gärna serverat svalt under varma dagar.
Server Render
Om producenten
Gérard Bertrand är en välrenommerad familjeägd vinproducent med sitt hjärta i Languedoc-Roussillon. Sedan 2002 har vinhuset arbetat målmedvetet med hållbarhet i vingårdarna och idag odlas samtliga 17 egendomar med totalt 1 000 hektar helt biodynamiskt, vilket gör Gérard Bertrand till världens största biodynamiska vinodlare. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området.
Gérard Bertrand utsågs 2023 till ”Master Winemaker of the Year” av magasinet The Drink Business och vid två tillfällen har Gérard Bertrands viner serverats vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.
2024 fick Gérard Bertrand den prestigefyllda utmärkelsen ”Gyllene Glaset” av magasinen Allt om Vin och Allt om Mat med motiveringen:
För att ständigt förse den svenska marknaden med personliga viner i olika stilar och prisklasser, alla med tydlig doft och smak av sydfrankrike. För sin övertygelse om att vägen fram ska vara hållbar och långsiktig.