Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en populär grön druva som odlas i nästintill hela vinvärlden för vita viner och som främst trivs i regioner med svalare klimat. Druvan har sitt ursprung i Frankrike och odlas främst i regionen Loire, där den gör friska vita viner som Sancerre och Pouilly-Fumé. I Bordeaux odlas den tillsammans med druvan Sémillon för att bli torra vita viner och världsberömda söta dessertviner från Sauternes och Barsac.

Utvalda viner på Sauvignon Blanc

Server Render

Aromatisk med toner av svartvinbärsblad!

Druvan är aromatisk med en frisk syra och ger mer eller mindre alltid torra och mycket aromatiska vita viner oavsett var de odlas. Doften påminner om svartvinbärsblad, nässlor och citrus eller grön, omogen frukt som äpple och krusbär eller till och med grön paprika och gräs. Det är i Loiredalen i västra Frankrike, i byarna Sancerre och Pouilly Fumé, som Sauvignon Blanc har sin hemvist. Här är vinerna lagrade på ståltank vilket ger eleganta och friska. Smaken påminner om krusbär, passionsfrukt, gröna äpplen och mineral. I vinerna från Pouilly Fumé kan man ibland ana en liten rökig ton, precis som namnet fumé, rök, antyder.

På Nya Zeeland produceras viner i samma stil som i Loire och där druvans karaktär få stå i centrum. Det gör att vinerna blir något mer aromatiska och lätt kryddiga mot vinerna från Loire tillsammans med generösa toner av nässlor, svartvinbärsblad, grön sparris och krispiga gröna äpplen.

En druva, olika stilar på vinet

I Bordeaux låter man vinerna både jäsa och lagras på ekfat. Det ger fylliga vita viner som förutom de klassiska aromerna från druvan även har rostade toner och en antydan av vanilj med inslag av nötter från ekfaten och en avrundad syra.

Sydafrika producerar vita viner på Sauvignon Blanc som skiljer sig lite från vinerna i övriga världen. Här blir vinerna mer örtiga än i andra delar av världen med framträdande toner av grön paprika, en lätt kropp och hög fruktsyra. Även i Kalifornien hittar vi viner av Sauvignon Blanc. Dessa blir mer generösa när de lagras på ekfat i en stil som påminner om den man gör i Bordeaux. Står det Fumé Blanc på flaskan så antyder det att vinet är i Bordeaux-stil och har legat på ekfat.

Odlas i: Frankrike, Nya Zeeland,
Kända regioner: Loire, Sancerre, Pouilly-Fumé, Bordeaux, Marlborough

Den 6 maj firas Internationella Sauvignon Blanc-dagen.

Perfect pairs till Sauvignon Blanc

Server Render