Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Reportage

6:e generation på plats hos Pol Roger

Så här strax innan jul och nyår, känns det rätt självklart att prata om den festligaste drycken av dem alla – Champagne. Hos oss på Ward Wines ligger vinet och området extra nära hjärtat eftersom vårt samarbete med ett av de främsta husen i området, det ännu familjeägda Pol Roger, sträcker sig ända tillbaka till bolagets grundande 1980. En mer än 40-årig vänskap som innefattat flera generationer.

Bastien redo att axla manteln!

När det nu är dags för den 6:e generationen att göra entré fick vi ett samtal med Bastien Collard de Billy, under hans första besök i Stockholm för att ta reda på vad som bubblar i hans huvud nu och inför framtiden. Bastien är först i en stor skara av kusiner att ta plats i familjeföretaget.

Välkommen till Sverige!

Vi har haft nöjet att välkomna både din morfar och morbror före dig, så nu är vi såklart nyfikna på vem Bastien är?
Jag är 36 år och som sagt barnbarn till Christian de Billy på min mammas sida. Jag växte upp i Paris, men vi åkte till Champagne i princip varje helg så det finns såklart tydligt inpräntat i mitt DNA. Faktum är att även min pappas familj har kopplingar till andra kända hus som Moët & Chandon och Taittinger så det fanns många släktingar att besöka. Numera bor jag och min fru i Reims så man kan väl säga att jag har slutit cirkeln.

Var det självklart att jobba med familjen?
Självklart är det väl aldrig men i ett familjeägt företag så har det varit naturligt att man diskuterar olika möjligheter, både för mig och mina kusiner. Jag har en bakgrund som affärsjurist och har även jobbat mycket med organisationsfrågor så jag kommer nu att jobba nära vår VD Laurent d’Harcourt för att lära mig alla aspekter av vårt företag. Och vi är flera kusiner som kommer att ansluta under de kommande åren och som kommer att tillföra olika kompetenser. En kusin utbildar sig till vinmakare och en annan till sommelier, medan andra har andra intressen och ambitioner och kommer aldrig att jobba operativt i bolaget. Själv har jag inte ångrat en dag sedan jag klev på tåget 2020, utan det har bara varit fantastiskt att jobba för och med familjen.

Hur ser "inskolningen" ut och vad är det som tidigare generationer vill föra vidare?
En gammal tradition genom generationerna är att ALLA får börja med att praktisera i källaren för att lära sig produktionen från grunden. Här görs inga undantag och det har helt enkelt att göra med att vi är så fokuserade på vår kvalitet. Den kommer vi aldrig att kompromissa med. Just nu jobbar jag som exportchef för ett antal marknader och det är en annan slags utmaning. Vi har en situation där efterfrågan överträffar tillgången, och det är en konst att bygga långsiktiga relationer och att lära sig säga nej utan arrogans.

Vilka är de styrkor som du vill att ni ska bygga vidare på?
Här återkommer jag återigen till vår kvalitet och vår stil som bygger på en längre lagring. Enkelt uttryckt så har de traditionella Champagne-husen utvecklats efter två linjer. Några förknippas mer med ”fest och glamour”, som t.ex. Moët, Veuve Cliquot och Mumm medan andra som Pol Roger med flera har valt att göra viner för gastronomin. Vi vill uppfattas mer som ett vinhus än ett varumärke.

Och vad vill du tillföra?
Varje ny generation har en förväntan på sig att tillföra minst ett nytt vin, så det är något som jag och mina kusiner måste fundera på. En trend just nu är fler ”single vineyards”, dvs vingårdsbetecknade viner. Men i vår familj så brukar vi säga att det är en fälla att följa trenderna, och en av styrkorna och kännetecknen för Champagne är ”assemblage”, dvs att blanda viner från olika lägen och årgångar för att uppnå bästa kvalitet och bibehålla din egen stil. Vissa tycker säkert att vi är lite gammalmodiga, men vi har inte bråttom utan gör hellre det som är rätt för oss. Framtiden får väl utvisa vad min generations bidrag blir till portföljen.

"Vi kommer snart att inviga en ny produktionsanläggning, också den på Avenue de Champagne i Epernay, så vi har också en förhoppning om att kunna öka vår produktionskapacitet."

Du som ”har Champagne i blodet”, hur tycker du att man bäst njuter av Champagne?
Jag vet att många, även i Frankrike, förknippar drycken med firande och mer ser det som en aperitif, men i Champagne ser vi det som ett vin, och dricker det mer än gärna till hela måltiden. Till exempel så fungerar det alldeles utmärkt att dricka roséchampagne till kött på samma sätt som en röd Bourgogne. Sen vill jag verkligen slå ett slag för att vin utvecklas på ett fantastiskt sätt i de större flaskstorlekarna. Om valet står mellan en magnum och 2 flaskor, så är det garanterat bättre kvalitet i den större flaskan. Nyligen drack jag och några vänner en Jeroboam (3 liter) av vår Brut Réserve på restaurang – ett formidabelt vin!

Om du fick välja vilken flaska du vill i er källare, vad väljer du då?
Just nu skulle jag välja en Brut Vintage 1988 eller en Cuvée Sir Winston Churchill 1993. De är helt perfekta att dricka just nu enligt min smak även om de såklart fortfarande har ett långt liv framför sig. Vi öppnar ju riktigt gamla årgångar regelbundet och faktum är att årgångar som 1914 och 1921 fortfarande kan beskrivas som ”unga”!

Livet är ju trots allt inte bara Champagne – vad tycker du om att göra utanför arbetet?
Som så många före mig i släkten så gillar jag flugfiske. Vi brukar åka till Normandie, men i framtiden så hoppas jag att jag kan få chansen att fiska även i Sverige. Fotboll är en annan stor passion, både att spela själv men också att följa mitt favoritlag Paris Saint-Germain. Men jag gissar att jag inte kommer att ha så mycket tid för någon hobby alls de närmsta åren – min fru och jag ska nämligen bli föräldrar i januari.

Vi gratulerar till tillökningen som säkrar att den 7:e generationen kan ta över inom sinom tid, och önskar Bastien välkommen tillbaka till Sverige.

Upptäck Champagne Pol Roger

Server Render