Från dröm till verklighet på tre decennier. Rugbyproffset Gérard Bertrand tog över släktgården i Languedoc och skapade ett av världens största vinföretag.
Reportage i tidningen Gourmet juni 2025
Tack till Anders Melldén för text och fint reportage.
Jo, även en vinskribent kan ibland dra av sig strumpor och skor när nöden kräver det. Eller när vingården man besöker driver strandklubb med restaurang. Det gör Gérard Bertrand. Och med hans dotter Emma som värdinna blir det en lunch värd att minnas som en av de mer avslappnade och uppsluppna. Det må vara försäsong så här i början av juni. Medelhavet är fortfarande friskt och vindarna svalkar. Men Emma Bertrand lovar att det snart lever upp.
– På sommaren vaknar l’Hospitalet Beach verkligen till liv. Omgiven av orörd natur, vågornas brus och det gyllene kvällsljuset blir det mycket mer än bara en strandklubb – det är en plats där man verkligen känner södra Frankrikes själ och puls. DJ-set för långa varma kvällar. En meny som bygger på färska råvaror från lokala producenter – grillad fisk, ekologiska grönsaker, olivolja och såklart viner från våra egna vingårdar. Allt är utformat för att spegla regionens generositet och rikedom, berättar Emma.
Som sagt – avslappnat, uppsluppet, lättsamt, samtidigt seriöst. Det är så detta väldiga vinföretag i Languedoc i södra Frankrike vill uppfattas.
Vi ska komma ihåg att Bertrands vingård sträcker sig över en yta större än många appellationer. Nästan 1 000 hektar, det är exempelvis 300 hektar större än hela Barbaresco. Samtidigt är det inte ett vineri det handlar om, utan 17 stycken. Vart och ett med sin specifika inriktning. Gemensamt har alla hektaren att de är biodynamiskt odlade, något som gör att Gérard Bertrand hör till världens största inom området.
Han föddes i januari 1965 i Narbonne. Som nittonåring inledde Gérard Bertrand sin professionella karriär som rugbyspelare i RC Narbonne. Som ”flanker” och, efterhand, lagkapten. Under hans ledning vann laget tre Challenge Yves du Manoir-titlar i rad, 1989, 1990 och 1991. Under 1990-talet spelade Bertrand sedan för Stade Français, även där som lagkapten och ledde laget till uppflyttning till en högre division under sin tid i klubben.
Vad gör då en ”flanker”? Jo, enligt min research spelar denne som en länk mellan forwards och backar, är ofta lagets bästa tacklare, är expert på att ”jackla”, det vill säga försöka ta bollen när motståndaren blivit tacklad, och är redo att snabbt bryta ut när bollen kommer ut. Egenskaper man bör ha som flanker är uthållighet, snabbhet, aggressivitet, stark tacklingsteknik och bra spelförståelse. Jotack. Lite som att driva 17 vinerier samtidigt kanske?
– Min karriär som professionell rugbyspelare lärde mig vikten av disciplin, uthållighet och laganda. Dessa värderingar är också avgörande i vinets värld. Att skapa bra viner är en kollektiv insats – från vingården till vinkällaren – och kräver långsiktighet, motståndskraft och ödmjukhet, precis som inom idrotten. Båda världarna handlar om passion, engagemang och ständig utveckling, berättar Gérard Bertrand som anslutit till lunchen.
Efter att ha avslutat sin rugbykarriär 1994 valde Bertrand att fokusera på familjens vinverksamhet. Han övertog Domaine de Villemajou efter sin fars bortgång 1987 och har sedan dess utvecklat företaget. Såg tidigt potentialen i regionens mångfald och började investera i olika appellationer såsom La Clape, Minervois La Livinière, Terrasses du Larzac och Corbières-Boutenac.
Tusen hektar är enormt. Vilket ansvar innebär det att göra vin från ett så stort område?
– Ja, det är ett stort ansvar, som jag tar på största allvar. Var och en av de 17 olika egendomarna har sin egen identitet och unika terroir. Det kräver ett mycket noggrant och genomtänkt arbetssätt, anpassat till varje plats. Att arbeta med biodynamik i den här skalan innebär att vara en väktare av den biologiska mångfalden och den naturliga balansen i varje enskild jordlott. I över 20 år har arbetet letts mästerligt av Gilles de Baudus, vår ”biodynamiska expert”, som har utbildat och väglett ett team på 100 personer över alla våra egendomar. Det handlar också om att ta hand om människorna – våra team, våra samarbetspartners och framtida generationer – och att se till att varje flaska speglar platsens själ. Gilles de Baudus träffar vi lite senare, när han förevisar de biodynamiska preparaten och beskriver arbetet med denna filosofiskt lagda vinodlings och -tillverkningsteknik. Tillsammans med honom promenerar vi runt huvudvineriet Château l’Hospitalet och ser både
traditionella vinkällare och mer experimentella som drar åt konstnärliga installationer.
På egendomen finns dessutom boendemöjligheter i exklusiva, lantliga lägenheter, samt flera restauranger. Dels den mer traditionellt franska Chez Paule, dedikerad Paule Bertrand som för drygt hundra år sedan planterade de första carignanrankorna på platsen. Dels den biodynamiska upplevelserestaurangen Moon Room – en fine dining restaurang väl värd epitetet. Ja, Gérard Bertrand har verkligen inte vilat på lagrarna. Han säljer vin till över 180 olika länder, och flaskorna syns i allt från butiker till lyxrestauranger. Han har utsetts till ”Green Personality of the Year” av The Drinks Business och förra året utsågs han till ”International Wine Entrepreneur of the Year” av Meininger Verlag, en av världens högst ansedda vinmedieorganisationer.
Du är en väldigt viktig person för den här regionen – vilka är de största förändringarna eller utvecklingarna du ser i Languedoc-Roussillon från din uppväxt till idag?
– När jag växte upp var Languedoc inte särskilt känt för kvalitetsvin. Men jag ärvde min fars vision och har alltid trott på den här regionens potential. Under de senaste decennierna har vi bevittnat en verklig renässans: ett skifte mot kvalitet och hållbar vinodling i och med en ny generation passionerade vinmakare. Gérard Bertrand menar också att själva landskapet har förändrats med ökningen av vinturism och kulturella upplevelser, bland annat tack vare regionens utveckling inom ekologiskt jordbruk. Det har öppnat Languedoc för världen och givit ett starkt internationellt genomslag.
– Idag är Languedoc den ledande regionen för ekologiskt vin i Frankrike. Den har blivit en förebild när det gäller kombinationen viner av högsta klass, biologisk mångfald och innovation. Det är utan tvekan en av de vinregioner som gjort den mest anmärkningsvärda resan. Jag är stolt över att ha varit en av dem som tidigt engagerade sig i att bygga denna rörelse – att hjälpa Languedoc att ta plats på vinlistor, i butiker och på prispallar vid internationella tävlingar. Och apropå viner av högsta klass. Världens dyraste (?) rosévin gör han också. Vi gör såklart ett besök på Clos du Temple i Cabrières.
Vingården ligger oländigt belägen bland skog och typiskt sydfransk buskvegetation i ett böljande landskap (se bild intill) där grenache, cinsault, syrah, mourvèdre och lite viognier växer i den karga jorden. I ett arkitektritat vineri med pyramidformade betongkärl skapas här ett lyxigt rosévin i paritet med exempelvis Garrus från Provence, men med i mitt tycke ännu mer karaktär. Vinmakaren Benjamin Gadois berättar att druvorna skördas för hand i små korgar vid gryningen för att bevara aromerna. Skörden kyls ned över natten innan pressning sker för att slå vakt om fräschören. Vinifieringen sker utan tillsatt svavel, med låg temperatur under jäsningen och en försiktig urlakning av färg. Vinet mognar sedan i nya ekfat i sex månader med regelbunden bâtonnage, omrörning av jästfällningen för att få komplexitet och fyllig smak.
Cabrières har förresten lång rosévinhistoria. Redan 1357 serverades rosévin härifrån vid Louis XIV:s banketter. Namnet Clos du Temple refererar till tempelriddarna och symboliserar en länk mellan det jordiska och det himmelska. Prisbilden, runt 2 000 kronor för en flaska för Clos du Temple i Sverige, kan naturligtvis diskuteras men man bör snarare jämföra det med ett vitt bourgognevin av hög kvalitet än med ett typiskt rosévin.
Odiskutabelt är i min smak däremot Clos d’Ora, ett rött vin från Minervois. Gérard Bertrand skapade det med en vision om att förena natur, andlighet och vinmakarkonst 2012. Vingården omfattar 9 hektar och är omgärdad av stenmurar på 220 meters höjd i La Livinière i Minervois. Här möter vi två geologiska zoner vilket skapar en unik terroir med kalksten, sandsten och lera. Dessutom möter vi en mulåsna i full färd med att plöja ner örter som ska stärka den magra jorden.
Själva vineriet är, likt Clos du Temple, litet och vackert men upplevs mer privat, nästan som någons lantställe av lyxigare modell. Vinet då? Jo, lyxigt i klassiskt sydfransk blandning av syrah, grenache, mourvèdre och carignan som bjuder på såväl fyllighet och längd som elegans.
Men Gérard Bertrand är som sagt inte bara seriösa dyrgripar. Här görs stabila ”bruksviner” som vi ser på den svenska marknaden, som Cigalus – ett vin som serverats på Nobelbanketten – och röda Corbières samt det vita Picpoul de Pinet, två viner som vunnit många vinälskares hjärtan tack vare kombinationen mellan rik smak och bra pris. Dessutom skapas mer lekfulla produkter, vilket tar oss tillbaka till strandklubben l’Hospitalet Beach.
Emma Bertrand berättar att hennes mål är att hitta en yngre publik vindrickare – något som visat sig bli en utmaning för hela vinvärlden.
– Unga konsumenter vill dricka mer medvetet. De bryr sig om ursprung, miljöansvar och människorna bakom vinet. Vi strävar efter att tala deras språk – genom att vara mer transparenta, kreativa och inkluderande. Vi vill avdramatisera vinvärlden, göra den mer tillgänglig och lekfull. Det innebär att vi också välkomnar viner som orangeviner, pét-nat, grumliga naturviner. Här skapar våra bartenders till och med vincocktails – nya sätt att upptäcka och njuta av vin.
Emma anslöt till familjeföretaget för fem år sedan och målet är att bidra med ett nytt synsätt.
– Jag fokuserar mycket på storytelling, design och hur vi uttrycker vinernas själ på ett samtida och autentiskt sätt. Jag tillför också en generationsröst som förstår den yngre vinälskarens drivkrafter och som vill bygga broar mellan tradition och modernitet. En annan viktig del av min roll är att skapa minnesvärda vinupplevelser, både på våra egendomar och utanför, genom festivaler, events på restauranger och unika provningar.
Tre decennier har det alltså tagit Gérard Bertrand att bygga upp detta livsverk. Ganska kort tid kan tyckas, men en rugby-flanker van vid snabba kast håller såklart inte med.
– Det har varit en lång resa, och även om det fortfarande finns mycket kvar att göra kan vi nu stolt säga att Languedoc har funnit sin röst.
När du tänker på framtiden – vad ser du framför dig?
– Att Languedoc blir en av världens ledande förebildsregioner för hur man kan skapa fantastiska viner i harmoni med naturen. Våra egendomar kommer att fortsätta vara platser för innovation och kvalitet inom biodynamisk vinodling. Och jag ser en stark framtid tillsammans med nästa generation, som kommer med ny energi och kreativitet samtidigt som de fortsätter vara trogna våra rötter och värderingar. Det har varit en verklig glädje att se Emma växa in i sin roll och bidra till att forma framtiden för vår vision. Och Emma håller med.
– Jag ser en framtid där våra egendomar är ännu mer sammanlänkade med naturen och människorna. Jag vill fortsätta utveckla upplevelser som för människor närmare vinet och de värderingar vi står för. Languedoc har en otrolig potential och jag är entusiastisk över att få vara med och skriva nästa kapitel.
Tack Anders Melldén för reportage i Gourmet juni 2025
Mer vinspiration