Välkommen till vinlandet USA – en modern vinikon med klassiska rötter
Amerikanska viner är idag starkt förknippat med den vackra Stilla Havskusten, inte minst med Kalifornien – delstaten som kommit att dominera den amerikanska vinvärlden. Trots att vinodlingen har gamla traditioner, kom det verkliga genombrottet så sent som 1976. Då vände en historisk blindprovning i Paris vinvärlden upp och ner, när kaliforniska viner slog sina franska motsvarigheter – och världen började på allvar få upp ögonen för vinernas storhet.
Sedan dess har vin från USA, med Kalifornien i spetsen, fortsatt att imponera med mångfald, kvalitet och nytänkande – från solmogna druvor i Napa Valley till svala, eleganta viner från Oregon och Washington State.
USA:s vinhistoria är lika rik och fascinerande som dess landskap. Redan när de första europeiska upptäcktsresandena kom till Nordamerika fann de vilda vinrankor och kallade området ”Vinlandet”. På 1500-talet började franska nybyggare producera vin i öst, och längre fram var det spanska missionärer som tog med sig vinodlingen till Kalifornien – främst för att tillverka nattvardsvin.
Vinets roll växte i samband med guldruschen, då efterfrågan ökade och de första kommersiella vinfirmorna såg dagens ljus under 1800-talet. Men utvecklingen fick ett abrupt avbrott i och med förbudstiden som inleddes 1920 – all alkoholtillverkning förbjöds, vingårdar övergavs och den unga vinindustrin gick nästan under.
Det stora kvalitetslyftet kom på 1960-talet, särskilt i Napa Valley, där pionjärer som Robert Mondavi banade väg för moderna amerikanska viner. Ett första erkännande kom redan vid världsutställningen i Paris 1889, men det verkliga genombrottet kom 1976 under den legendariska "Paris-provningen". Där överraskade amerikanska viner från kalifornien en hel vinvärld genom att slå några av de främsta franska vinerna – i en blindprovning.
Sedan dess har vin från USA etablerat sig som en självklar aktör på världens vinlista, med stolta traditioner, modig innovation och ett landskap fullt av smakrik variation.
USA är ett vinland med imponerande bredd och variation. Även om Kalifornien dominerar med omkring 90 procent av den totala vinproduktionen, finns det spännande vinområden över hela landet.
I Kaliforniens North Coast, norr om San Francisco, ligger de ikoniska distrikten Napa Valley och Sonoma, kända för sina kraftfulla cabernet sauvignon och eleganta pinot noir. Längre söderut sträcker sig Central Coast från södra San Francisco till Los Angeles, med välrenommerade områden som Monterey, Paso Robles och Santa Barbara – kända för sin mångfald av druvsorter och klimat.
På USA:s nordvästra kust har Oregon och Washington State skapat sig starka namn inom kvalitetsvin. Dessa två delstater bildar det som ofta kallas Pacific Northwest, ett område känt för eleganta pinot noir, syrah och rieslingviner.
Även på östkusten produceras vin med allt större framgång. New York State, särskilt Finger Lakes, och Virginia har fått internationell uppmärksamhet för sina svala, aromatiska viner. Dessutom görs vin i fler än 40 andra stater – bland annat Texas, Michigan, Ohio, North Carolina och Pennsylvania – vilket visar den snabbt växande vinmångfalden i hela landet.
Kalifornien står ensamt för 90 procent av landets vinproduktion. Regionen norr om San Francisco kallas North Coast och här ligger de mest kända distrikten som t.ex. Napa Valley och Sonoma. Central Coast, startar söder om San Francisco och täcker hela kuststräckan ner till Los Angeles. Här hittar vi bland annat Monterey och Santa Barbara.
Två andra delstater på västkusten som utmärker sig är Oregon och Washington State, som producerar kvalitativa viner och har satt samlingsnamnet Pacific Northwest på kartan. Av de övriga staterna så är det New York State och Virginia som har ett visst internationellt erkännande, men vin produceras även i stater som Pennsylvania, North Carolina, Michigan, Ohio, Texas med flera.
Kalifornien är hjärtat av amerikansk vinodling och hem för en imponerande mångfald av druvsorter. Historiskt sett har Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay dominerat vinlandskapet, men från 1980-talet och framåt har vinmakare – som grupperna Rhône Rangers och Cal-Ital – breddat utbudet med druvor från södra Frankrike och Italien.
Cabernet Sauvignon är fortsatt den mest planterade blå druvan, särskilt i Napa Valley, medan Merlot, Syrah och Pinot Noir har fått starkare fäste – inte minst i svalare områden som Sonoma och Central Coast. Zinfandel, ofta kallad Kaliforniens egen druva, har odlats i regionen sedan 1860-talet och förknippas idag starkt med kraftfulla, fruktiga viner från bl.a. Lodi och Sierra Foothills.
På den gröna sidan dominerar Chardonnay stort och odlas i allt från svalklimatsdistrikt till varmare inlandslägen, vilket ger viner i många olika stilar.
Mer vinspiration